Mandat w Niemczech . Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Anna978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam . Jak napisałam w tytule chodzi o mandat, który dostałam w Niemczech. Kwota jest raczej śmieszna, bowiem jest to 30e sprzed roku. Wracając do sedna, otrzymałam go rok temu za przemyt papierosów (sztanga ) i nie uregulowałam do tej pory. W piątek wyjeżdżam do Holandii i boję się,że zostanę zatrzymana na granicy. Jesli tak to będę musiała zapłacić mandat i na tym się skończy ? Pewnie są odsetki... może ktoś się orientuje ile mniej więcej mogą wynosić po roku? Czy mogę ponieść jeszcze jakieś konsekwencje ? Proszę o pomoc ;(

Bez niepotrzebnej paniki, Anno! Na pewno Cię nikt nie zatrzyma, bo za 1 "sztangę" jest to zbyt mała kwota, aby wydać nakaz aresztowania na Ciebie. Nie wyliczaj sama żadnych odsetek, lecz zapłać taką kwotę, jaka jest na tym mandacie. Nie dostałaś żadnego upomnienia??? Zwykle wzywają ponownie do zapłaty upomnieniami i na tych upomnieniach nie doliczają żadnych odsetek, lecz dodatkowe koszty tego upomnienia w w wysokości kilku Euro. Jeśli nie znajdziesz żadnego upomnienia, to zapłać tylko tę kwotę, która widnieje na tym mandacie, a jeśli znajdziesz upomnienie, to zapłać tę już podwyższoną kwotę z upomnienia. Przy wpłacie podaj oczywiście numer itd. z tego mandatu. Wpłacić możesz gotówką na pierwszej lepszej poczcie w Niemczech.

Powrót