Mandat - wyrok sądu - zapłata

• Autor wątku Autor wątku dermi93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dermi93

Witajcie,
dostałem mandat, nie przyjąłem go więc poszło do sądu.
W sądzie przegralem i przyszlo pismo zeby zaplacic w ciagu 30dni.
Zupelnie o tym zapomniałem i minelo juz ok 60dni od daty otrzymania pisma.
Jakie groza konsekwencje i czy musze doliczyc jakies odsetki jak chce zaplacic?
(jak zly dzial prosze o przeniesienie)
Pozdrawiam

Jak najszybciej zapłać wszystko to co masz zasądzone w wyroku zanim sprawa trafi do komornika.

Witam, dzisiaj wpłaciłem pieniadze przekazem pocztowym. Wpłciłem bez odsetek, bo wziałem "druczek" z wezwania. Na pewno naliczyło mi jakies odsetki, wiec sciagna mi je z rozliczenia podatkowego, dobrze rozumiem?

Jeżeli miałeś tylko wyrok sądu, który nie trafił jeszcze do egzekucji to zapłać wszystko to co wynika z wyroku. Jeżeli w wyroku nie ma mowy o odsetkach to nie będą naliczane. Od grzywien czy kosztów sądowych nie nalicza się odsetek.

Wezwanie sadowe do zaplaty bylo wystawione dnia 5.08, ja odebralem je jakoś po ok. tygodniu czyli dajmy na to 10.08, na papierze napisane jest od dnia otrzymania pisma 30dni, ale jak nie odbiore do jakiegos tam dnia to uznaje się ze dostarczone. Bezpiecznie zakladam ze byl to 10.08, czyli mialem wplacic pieniadze do 09.09, a wplacilem 23.09 + weekend + czas jaki poczta potrzebuje na przekazanie pieniedzy, to znaczy ze sad otrzyma moje pieniadze 26 badz 27 wrzesnia. To chyba jeszcze za krotko na wszczęcie egzekucji, czy mam racje? Zadne pismo jeszcze nie przyszlo, ale moze juz cos na mnie przygotowali :D

Powrót