Mandat z 2012roku -> Windykacja -> Sąd

• Autor wątku Autor wątku zalamany8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamany8

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam serdecznie bardzo proszę o pomoc w interpretacji mojej sytuacji.
1. 12.05.2012 dostaję mandat Kolei Mazowieckich
2. 15 Wrzesnia 2015 mój dług zostaje sprzedany do firmy windykacyjnej.
3. W miedzy czasie nie dostaję żadnych dokumentów
4. 26 Pazdziernika 2017 roku Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z Sądu aby zapłacić firmie windykacyjnej.
5. 18 stycznia 2019 roku "Pismo Doreczenie; Sekretaria Sądu Rejnowego dla Warszawy-Żoliborza w Warszawie II wydział Cywilny doręcza odpis nakazu zapłaty wraz z odpoisem pozwu z powodźtwa DUNAJ - Finanse spółki z ograniczoną odpowiedzialnościa z siedzibą w Warszawie."
Dzisiaj Wszystkie dokumenty przychodzą spięte z Sądu które odebrałem na poczcie :confused:
Jak to w ogóle ugryść?
Czy dług się nie przedawnił?
Co powienienem zrobić?

26 Pazdziernika 2017 roku Nakaz zapłaty- Pismo zostało przez ciebie odebrane? Składałeś sprzeciw od wyroku?

@tortellini Nie dostałem nakazu zapłaty , nie składałem sprzeciwu od wyroku wczoraj dopiero dostałem wszystko w kopercie z Sądu.
Teraz mam 7 dni na złożenie sprzeciwu?

tak, do sprzeciwu dołączasz dowód, że nie zamieszkiwałeś w miejscu, gdzie został wysłany wyrok i nie został ci on nigdy skutecznie dostarczony.

@tortellini 1. Jak mam dołączyć taki dowód?
2. Jak napisać taki sprzeciw? Do Sądu pismo powinno być złożone podparte artykułami, jak źle się je napisze Sąd odrzuci sprzeciw. Do kogo się udać może na forum jest radca prawny który by napisał taki sprzeciw? W tym momencie liczy się czas...

Ostatnia edycja:
zalamany8 napisał:
Jak to w ogóle ugryść?
złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty,
zalamany8 napisał:
Czy dług się nie przedawnił?
to wynika z dokumentów dołączonych do pozwu jak i samego pozwu,
zalamany8 napisał:
Co powienienem zrobić?
jeżeli jest to pierwsze pismo z sądu (nakaz plus pozew plus załączniki do pozwu) składasz sprzeciw chyba że Sąd wyznaczył inny termin,

@robinson21 Dziękuje za odpowiedź.
Teraz chodzi mi o konkrety jak takie pismo powinno wyglądać? Chodzi mi o treść popartą artykułami.

@robinson21 tylko to trzeba przekonywująco wypełnić. Nie znam przepisów i nie wiem czy to się przedawniło itp.
Co powinienem wpisać?
--------------------------------------------
6. Zakres zaskarżenia nakazu lub wyroku zaocznego
- w całości*
- w części*

--------------------------------------------
7. Zarzuty i wnioski pozwanego
Należy przytoczyć zarzuty, które pozwany, pod rygorem ich utraty, powinien zgłosić przed
wdaniem się w spór co do istoty sprawy.
- zgłaszam zarzut*........

---------------------------------------------
8. Żądanie zwrotu kosztów procesu
---------------------------------------------
9. Uzasadnienie
Należy wskazać kolejno:
- fakty, które pozwany przyznaje,
- fakty, którym pozwany zaprzecza,
- fakty, z których wynika, że zgłaszane przez pozwanego zarzuty są zasadne.
W piśmie stanowiącym sprzeciw albo zarzuty pozwany powinien przytoczyć okoliczności faktyczne oraz
dowody. Sąd pomija spóźnione twierdzenia i dowody, chyba że strona uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich
w sprzeciwie lub zarzutach bez swojej winy lub że uwzględnienie spóźnionych twierdzeń i dowodów nie
spowoduje zwłoki w rozpoznaniu sprawy albo że występują inne wyjątkowe okoliczności.

-------------------------------------------
10. Wnioski dowodowe
10.1.1. Zgłaszany dowód 10.1.2. Fakt podlegający stwierdzeniu
-------------------------------------------

6. W całości
7. Brak legitymacji czynnej powoda, brak wykazania skutecznej umowy cesji wierzytelność, kwota pozwu nie należa, brak wyliczenia kwoty pozwu co do zasady jak i co do wysokości, pozwany zgłasza zarzut przedawnienia, pozew opiera się na wewnętrznych dokumentach powoda które nie stanowią żadnego dowodu na istnienie zobowiązania, powód nie wykazał żadnymi dokumentami że jest wierzycielem pozwanego.
8. Zwrot kosztów sądowych według norm przepisanych
9. Pozwany zaprzecza wszelkim twierdzeniom, faktom i wnioskom powoda. Pozwany nie zapłaci kwot powodowi gdyż są one jemu nie należne. Pozwany wnosi o uchylenie nakazu zapłaty w całości oraz oddalenie pozwu w całości.
9. 10. Nie zgłaszasz żadnych wniosków oraz dowodów.

Powrót