Mandat z fotoradaru a wyrok TK z marca 2014 . Faktyczna interpretacja

• Autor wątku Autor wątku selavi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selavi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
http://3obieg.pl/najprostsza-odpowiedz-wezwanie-strazy-miejskiejandat z fotoradaru Straży Miejskiej a wyrok TK

Witam . Dnia 17 marca dostałam mandat z straży gminnej wraz z quiz zagadką wybierz jedną z opcji kto kierował pojazdem . Od pisałam że taka forma wezwania do wskazania sprawcy wykroczenia jest bezpodstawna zgodnie z orzeczeniem TK i skoro mają wątpliwości kto kierował autem ja uchylam się od udzielenia takiej odpowiedzi bo nie będę działała na własną szkodę lub szkodę swoich bliskich . Mam konstytucyjne prawo do obrony i człowiek jest niewinny do puki nie udowodni mu się winy . Poprosiłam o anulowanie mandatu . Dostałam odpowiedz że moja prośba jest bezpodstawna że wyrok TK uprawomocnił się 28 marca a ja wezwanie do wskazania sprawcy wykroczenia dostałam 17 marca . Ponadto oddzielnym listem dostałam wezwanie do Straży Gminnej w charakterze podejrzanego o popełnienie przestępstwa drogowego . Nie stawienie się grozi grzywną od 250 do 500 zł. Co mam z tym zrobić i jak się zachować ? Wskazać kto kierował autem ? Odmówić składania wyjaśnień ? Pojechać tam czy też nie ? Nie znam swoich praw oraz ewentualnych konsekwencji . Bardzo proszę o pilną pomoc i faktyczną interpretacje tego wyroku TK . Dziękuje serdecznie :)

P.S.

tu jestem link do odpowiedzi jaką udzielam na alternatywne wezwanie SG ( to tłustym drukiem ) .Do tego powołałam się na wyrok TK i wnioskowałam o anulowanie mandatu .
http://3obieg.pl/najprostsza-odpowiedz-wezwanie-strazy-miejskiej

Ostatnia edycja:
Dziękuję ślicznie Panie Januszu za odpowiedz :)

Trzeba było w ogóle nie odpisywać na to pismo. teraz już bedą pisać/wzywać aż nie zapłacisz.

Ale przecież jest wyrok TK ?
Czy zatem jak pojadę w roli świadka podejrzanego o wykroczenie drogowe a stawić się musze to mam odmówić wskazania kierującego ?
Przecież wówczas SG nie ma prawa ukarać mnie mandatem a jedynie mogę być ukarana przed sąd grzywną za brak wskazania ale sprawę do sądu może skierować tylko organ uprawniony czyli posiadający uprawnienia oskarżyciela publicznego do tej pory z tego co wiem była to tylko policja . Wyczytałam gdzieś że w tym mc jakiś sąd zdecydował że SG i SM również będą mieli status oskarżyciela publicznego czyli wówczas też mogą kierować sprawy do sądu aby ten ukarał kierującego odmawiającego zeznań obciążających samego siebie grzywną w wysokości od 500 do chyba 5000 zl .
Pytanie zatem brzmi czy SG może w dniu dzisiejszym kierować sama sprawy do sądu zgodnie z prawem ?

Powrót