Mandat z fotoradaru

• Autor wątku Autor wątku sylwekbs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Polak piszemy z dużego P.
Mnie możesz nie szanować ale okaz minimum szacunku dla Polski i Polaków.

Nie cwaniakuję a jedynie używam głowy i przepisów.

Z zalinkowanego przez Ciebie tekstu:

Doręczenie drogą formalną jest wymagane, ilekroć jest to właściwe i celowe oraz konieczne w celu zapewnienia pewności prawa – na przykład dlatego, że prawa powstają lub terminy zaczynają biec dopiero wraz z przekazaniem zawiadomienia. Oznacza to przykładowo, że zgodnie z prawem wymagane jest doręczenie pozwów lub wyroków i postanowień sądu, od których można się bezpośrednio odwołać.

Skoro nakłada się na ukaranego obowiązek i wyznacza mu termin na jego wykonanie to koniecznym jest doręczenie za potwierdzeniem dla oznaczenia początku i końca terminu.

Zamiast odpowiedzieć wprost wklejasz link do obszernego tekstu.
Udziel odpowiedzi wprost (o ile potrafisz).

Naucz sie czytac (o ile potrafisz) i nie wyreczaj sie innymi...jak daja Tobie wyplate w pracy, to :wow:tez prosisz zeby ktos inny za Ciebie odebral ???

Przeczytałem całość zanim Ci odpowiedziałem.
Nie znalazłem potwierdzenia głoszonych przez Ciebie herezji.

Powtórzę dla lepszego zrozumienia: nie pytam o powszechną praktykę ale o przepis zezwalający urzędowi doręczać zawiadomienie o nałożeniu na ukaranego określonego obowiązku do spełnienia w konkretnym czasie.
Co więcej, wskazałem Ci w tekście przez Ciebie zalinkowanym coś obalającego Twoją teorię.

Wskaż przepis albo przestań zaklinać rzeczywistość.

Shocked napisał:
Znaczenie ma land, w którym masz nie zapłacony mandat.
Jeżeli skontrolują Cię w tym samym co nie zapłaciłeś mandatu to nie zdziw się, jak dalej nie pojedziesz.

Jeżeli nie wiedzą kto kierował pojazdem, bo wysyłają zapytanie o wskazanie osoby popełniającej wykroczenie,
to na jakiej podstawie mogą wypisać mandat :) ?
Minął ponad rok od tego wykroczenia, ani widu - ani słychu dalszych ponagleń etc. ze strony niemieckiej.

Pozdrawiam serdecznie.

wojciech007 napisał:
Dołączę i ja do tematu.
Dostałem zdjęcie i mandat z Niemiec. Prędkość przekroczona o 46km/h, mandat 188,5E i zakaz kierowania przez 1 miesiąc. Powyższą kwotę już wpłaciłem na podane konto, ale nie wiem czy muszę odsyłać te dokumenty, które otrzymałem razem z mandatem (wskazanie kto jechał, itp.). Trzeba czy nie?

Jeżeli wskażesz że to Ty popełniłeś wykroczenie, to raczej pasuje oddać dokument, są dwa sposoby
1 Wysyłasz im dokument na wskazany adres.
2 Jak masz możliwość, wystarczy podjechać, wytłumaczyć sprawę i nakleją Ci naklejkę, na której będą informacje że przez miesiąc nie możesz prowadzić pojazdów na terenie Niemiec.

Ostatnia edycja:
Powrót