Mandat z komunikacji miejskiej

• Autor wątku Autor wątku wrwf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wrwf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Dostałam wezwanie do zapłaty na stary dowod ktory zgubilam przeszlo 2 lata temu ,ale to nie ja jechalam.Czy mam mimo to go zaplacic.Podpisany jest jednym nazwiskiem a nie dwoma.Poza tym dane sa identyczne

wrwf napisał:
dowod ktory zgubilam przeszlo 2 lata temu
Zaginięcie dowodu zostało zgłoszone na policji?
Opłata dodatkowa została naliczona za przejazd po dacie zgłoszenia?

Zgubionych dowodow juz sie nie zglasza na policji tylko w urzedzie i tak bylo zrobione.

A wezwanie jest z tego roku.Wiec ktos musial znalesc moj dowod i sie nim posluzyc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Napisz więc wyjaśnienie (sprzeciw), dołącz kopię zgłoszenia zaginiecia DO i po temacie.

Ja nie mam kopii zgloszenia wszystko jest w urzedzie,od razu wystapilam o nowy dowod

Więc albo zdobądź to zgłoszenie z urzędu albo załącz scan obecnego DO z podaniem daty zaginięcia utraconego DO.

I to na pewno wystarczy tyle sie teraz czyta o tym ze liczy sie pesel,a inne dane tez sie zgadzaja tylko numer dowodu sie nie zgadza bo tamten zgubilam i teraz mam nowy

Udzieliłem Tobie odpowiedzi na zadane pytanie.
Możesz się do niej zastosować lub nie.
Na obecną chwilę nic więcej zrobić nie możesz.

Ok jestem wdzieczna za poswiecony czas

wrwf napisał:
I to na pewno wystarczy tyle sie teraz czyta o tym ze liczy sie pesel,a inne dane tez sie zgadzaja tylko numer dowodu sie nie zgadza bo tamten zgubilam i teraz mam nowy
no to chyba OCZYWISTE że wszystko będzie się zgadzać oprócz numeru dowodu, skoro przepisane ze starego???

Na wezwaniu powinna być data kiedy przejazd bez biletu się odbył, to jest ważne, bo mogą w tym roku wzywać za przejazd bez biletu zanim zgubiony został dowód.

Do tego polecam zgłoszenie w prokuraturze możliwości popełnienia przestępstwa. Posłużenie się cudzym dokumentem jest przestępstwem ściganym z urzędu (kto wie jakie jeszcze kwiatki były robione na Twoim dowodzie).
Do tego posprawdzaj sobie BIK - kto wie czy ktoś kredytu nie próbował wyłudzić.

Czy fakt zagubienia dowodu osobistego zgłaszałeś w banku (w celu wpisu do bazy dokumentów zastrzeżonych)?

nadal zagubienie lub kradzież dowodu zgłasza się na policje

Witam.
Jestem nowa i nie bardzo wiem , gdzie założyć nowy wątek.
Mam pytanie, ponieważ dostałam dziś wezwanie do zapłaty za przejazd bez biletu miejskiego, zgadza się imię i nazwisko i adres, ale pesel ma np 13 cyfr - błędnych i podany jest jakiś fikcyjny nr dowodu osobistego. Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Nie dostałam żadnego mandatu nigdy i nie wiem czy teraz ja będę miała problemy za to , że ktoś podał moje nazwisko?

Postąp podobnie jak w powyższym temacie.
Dołącz do wyjasnienia (sprzeciwu) scan swojego DO.

tyna12 napisał:
Witam.
Jestem nowa i nie bardzo wiem , gdzie założyć nowy wątek.
Mam pytanie, ponieważ dostałam dziś wezwanie do zapłaty za przejazd bez biletu miejskiego, zgadza się imię i nazwisko i adres, ale pesel ma np 13 cyfr - błędnych i podany jest jakiś fikcyjny nr dowodu osobistego. Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Nie dostałam żadnego mandatu nigdy i nie wiem czy teraz ja będę miała problemy za to , że ktoś podał moje nazwisko?

Wyjaśnić sprawę w firmie przewozowej lub zgłosić sprawę w prokuraturze (ktoś wykorzystał Twoje dane).

rafmik napisał:
zgłosić sprawę w prokuraturze (ktoś wykorzystał Twoje dane).
tyna12 napisał:
zgadza się imię i nazwisko i adres, ale pesel ma np 13 cyfr - błędnych i podany jest jakiś fikcyjny nr dowodu osobistego.
Nie sadzę, aby było to konieczne w tym przypadku.
Wygląda to na kogoś ze znajomych, a i wykrycie sprawcy będzie niemożliwe.
Niemniej jednak warto zachować czujność,
czy coś podobnego nie wydarzy się ponownie.

Powrót