mandat z Niemiec już opłacony

• Autor wątku Autor wątku karolina9022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina9022

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, dzisiaj mój tata otrzymał list z Niemiec dotyczący mandatu.
Mandat jest napisany po niemiecku, próbowałam tłumaczem ale wiemy jak tłumacz tłumaczy. Może ktoś z Was zna niemiecki lub spotkał się z takim listem. Chodzi dokładnie o mandat za wjazd pod zakaz. Mandat został opłacony na miejscu przy policjancie wysokości 20 euro. Miesiąc później przyszedł właśnie ten list, w którym nie wiem czy znowu każą płacić ten mandat i wyszła jakaś pomyłka, czy tylko dają możliwość odwołania się od niego lub wskazania innej osoby, a jeżeli przyznaje się do winy i mandat jest opłacony miesiąc temu to nie trzeba nic z tym robić. Dodatkowo nie widzę na nim żadnego numeru konta, to mam nadzieję, że jest to tylko informacja.
W załączniku załączam zdjęcia tego listu.

http://iv.pl/images/78685354071741178277.jpg
http://iv.pl/images/15025919446306790561.jpg

Wstawiam zdjęcia przez hosting, bo przez załączniki są za niskie parametry
i nie byłoby możliwości odczytania tekstu.

To jest tylko pisemne potwierdzenie ukarania (w tym wypadku ostrzeżenia z mandatem w wys. 20,- Euro). W tym piśmie ojciec jest wzywany do oświadczenia, czy się z tym mandatem zgadza. Oczywiście, jeśli ta kwota (20,- Euro) została już zapłacona, to na pewno nie będzie musiała być zapłacona drugi raz, i ojciec nie będzie wzywany do jej zapłacenia. Radzę napisać na tym formularzu to, czego chcą, a mianowicie, że ojciec z tym mandatem się zgadza; w ten sposób sprawa będzie zakończona i zamknięta.

erkorda napisał:
To jest tylko pisemne potwierdzenie ukarania (w tym wypadku ostrzeżenia z mandatem w wys. 20,- Euro). W tym piśmie ojciec jest wzywany do oświadczenia, czy się z tym mandatem zgadza. Oczywiście, jeśli ta kwota (20,- Euro) została już zapłacona, to na pewno nie będzie musiała być zapłacona drugi raz, i ojciec nie będzie wzywany do jej zapłacenia. Radzę napisać na tym formularzu to, czego chcą, a mianowicie, że ojciec z tym mandatem się zgadza; w ten sposób sprawa będzie zakończona i zamknięta.

Czyli co dokładnie trzeba wpisać? Na drugiej stronie jest miejsce do wypisania danych osoby, która prowadziła to auto, czyli wypisać tam dane mojego taty?
Niżej jak trzeba zaznaczyć ja lub nein to zaznaczyć ja? I ostatnie pytanie list trzeba odesłać na adres podany na drugiej stronie na końcu po lewej stronie?

Trzeba wpisać pod. nr 1 dane osoby, która to wykroczenie popełniła. Jeżeli był to ojciec, to należy wpisać jego dane. Ale tylko te rubryki do "Geburtsort"; reszty nie wypełniać; telefonu nie trzeba podawać itam wpisywać. Wpisać należy też ten nr sprawy "Aktenzeichen", który trzeba przepisać z pierwszej strony; na pierwszej stronie jest on w tej ramce u góry po prawejstronie. Jeżeli ojciec przyznaje, że to wykroczenie popełnił, to należy zakreślić "ja". Odesłać należy na ten właśnie na drugiej stronie podany adres urzędu. Można także przefaksować; numer faksu znajduje się na pierwszej stronie u góry po prawej; można też tę stronę zeskanować i przesłać na adres e-mail-owy tej urzędniczki (Sabine Cwikla), który widoczy jest także na pierwszej stronie; u góry po prawej stronie.

Ostatnia edycja:
Powrót