Mandat za autoobus

• Autor wątku Autor wątku Marcelina88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcelina88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam, dostałam mandat za jazde bez biletu 29 kwietnia 2014r. 3 czerwca 2014r. dostałam od MZK wezwanie do zapłaty. 07 maja 2015r dostałam przedegzekucyjne wezwanie do zapłaty z firmy windykacyjnej i od tego czasu cichosza, ale teraz sobie przypomniałam o tym i nie daje mi to spokoju. Czy w tym przypadku ma miejsce przedawnienie?Czy nie? jesli tak to jak napisać pismo do tej firmy o przedawnieniu, raczej na jakie przepisy sie powołać

Nie można mówić o przedawnieniu w takiej sytuacji, gdyż przedawnienie liczy się od ostatniego wezwania do zapłaty. Skontaktować się z firmą windykacyjną, powołać się na numer dokumentu lub zweryfikować się w inny sposób i ustalic formę spłaty.

Marcelina88 napisał:
dostałam przedegzekucyjne wezwanie do zapłaty
Czy w tym wezwaniu jest coś na temat nakazu zapłaty ?
Emulka napisał:
gdyż przedawnienie liczy się od ostatniego wezwania do zapłaty
Delikatnie pisząc, coś Ci się pomyliło :)

Zastosowałam skrót myślowy :) może trochę zbyt nieprecyzyjny :)

Przedegzekucyjne wezwnie do zapłaty tytułem nakazu zapłaty Sądu rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie. Czyli nie m przedawnienia? Ale dziwne, ze rok czasu nie dostałam jakiegos ponownego pisma tylko na tym sie zakończyło. Czyli dzwonic do tej firmy i zpytć się ile na dzien dzisiejszy mam do zaplaty tk? bo skad moge to wiedziec skoro pismo było z maja zeszłego roku

Marcelina88 napisał:
Czyli nie m przedawnienia?
Nie.
Marcelina88 napisał:
Ale dziwne, ze rok czasu nie dostałam jakiegos ponownego pisma
Co w tym dziwnego ?
Otrzymałaś wezwanie do zapłaty podczas stwierdzenia braku ważnego biletu i nic więcej nie musiałaś otrzymywać.
Jak już, to dziwne jest, że otrzymałaś aż tyle wezwań do zapłaty. Powinnaś być wdzięczna za ich wyrozumiałość zamiast się dziwić :)

Marcelina88 napisał:
Witam, dostałam mandat za jazde bez biletu 29 kwietnia 2014r

Przedawnione, pod warunkiem że przed 31 lipca 2015 nie został złożony pozew w sądzie. Musisz to ustalić u wierzyciela.

rafmik napisał:
Przedawnione, pod warunkiem że przed 31 lipca 2015 nie został złożony pozew w sądzie
Przecież wyraźnie jest napisane, że pismo w którym powołują się na nakaz zapłaty wydany przez e-Sąd otrzymała 7 maja 2015 więc o jakim przedawnieniu mowa ?

Emulka napisał:
Zastosowałam skrót myślowy :) może trochę zbyt nieprecyzyjny :)
Zbyt nieprecyzyjny? Toż to kompletne bzdury, a nie "trochę nieprecyzyjny". Następnym razem zanim coś napiszesz to się kilkakrotnie dobrze zastanów. Bredzisz, ktoś to przeczyta i pomyśli że tak naprawdę jest - a nikt nie będzie zgadywał że tu jednak trzeba pogłówkować "co poeta miał na myśli" w tym skrócie myślowym.
Zapamiętaj sobie, a najlepiej napisz na kartce i zawieś nad łóżkiem: wezwanie do zapłaty nie ma absolutnie żadnego znaczenia na bieg terminu przedawnienia.
Marcelina88 napisał:
Czyli dzwonic do tej firmy i zpytć się ile na dzien dzisiejszy mam do zaplaty tk? bo skad moge to wiedziec skoro pismo było z maja zeszłego roku
Najpierw to należy dokonać weryfikacji. Nie w firmie windykacyjnej, bo w niej niekoniecznie prawdę usłyszysz. Proponuję założyć konto na e-sądzie albo zadzwonić do Lublina i zapytać czy rzeczywiście taki nakaz został wydany. Jeśli tak - to należy zapłacić albo dogadać się o spłatę ratalną, póki nie ma komornika.
Jeśli nie ma takiego nakazu jak podają sygn. akt to znaczy że windykacja ściemnia i roszczenie wygląda na przedawnione.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Przecież wyraźnie jest napisane, że pismo w którym powołują się na nakaz zapłaty wydany przez e-Sąd otrzymała 7 maja 2015 więc o jakim przedawnieniu mowa ?

Jest napisane, że dostał od FW "Przedegzekucyjne wezwnie do zapłaty tytułem nakazu zapłaty Sądu rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie."

A jak to jest pisemko od FW to w sumie nie wiadomo czy nie blefują.
Jak by mieli już prawomocny nakaz to raczej do komornika by poszli, a nie dodatkowe wezwanie produkowali.

Najlepiej jak napisała Amelia wyżej - ustalić w EPU czy był wydany taki nakaz, kiedy złożono pozew i na jaki adres nakaz został wysłąny.
Wtedy można dopiero decydować co dalej.

Powrót