Mandat za bilet z 2003, nakaz zapłaty z 2004, klauzula wykonalności z 2012

• Autor wątku Autor wątku GMarta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GMarta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie, było wiele podobnych tematów, ale konkretnie takiego przypadku nie znalazłam. Sprawa ma się następująco: Otrzymałam Wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej za nie uregulowaną należność nakazu zapłaty i koszty procesu z 2004 roku. Mandat był wystawiony 05.09.2003, nakaz sądowy w postępowaniu upominawczym 17.05.2004 a postanowieniem sądu dnia 12.03.2012 została nadana klauzula wykonalności. Ani razu nie dostałam żadnych informacji dotyczących tych spraw. Nie było żadnej korespondencji. Co dalej robić? Bardzo proszę o pomoc.

1. Możesz złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego oraz wnieś wniosek o przesyłanie powtórnie nakazu zapłaty i pozwu wraz z załącznikami na aktualny adres zamieszkania lub:
2. Zapłacić należności główną z odsetkami ale tylko do trzech lat w stecz gdyż te powyżej uległy przedawnieniu.

A co może mi dać jeśli będę się odwoływać zgodnie z pierwszą opcją???
W kwestii drugiego rozwiązania, uiszczam opłatę za mandat jak i za opłaty za postępowanie sądowe??? Oraz odsetki z 3 lat liczone od kwoty mandatu...czy sumy mandatu i opłat sądowych???

1. Wracasz do początku procesu i jak przegrasz płacisz wszystkie odsetki.
2. Płacisz należności główną z nakazu plus koszty sądowe oraz odsetki od należności głównej z nakazu zapłaty.

Powrót