Mandat za brak aktywnej karty miejskiej

• Autor wątku Autor wątku bernbern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bernbern

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Dzisiaj podczas powrotu z Warszawy renoma sprawdzał bilety i okazało się, że mam nieaktywowany bilet - zakupiony 11 kwietnia, ale chyba kasownik nie działał, bo przytykałem i poszedłem... W wezwaniu do zapłaty mam napisane, że osoba posiadająca uprawnienie do ulgowych przejazdów, która nie ukazała w pociągu ważnego dokumentu poświadczającego to uprawnienie ma prawo do odwołania, dołączając:

1.Potwierdzoną za zgodność z oryginałem (np. przez upoważnionego pracownika KM, wystawcę, notariusza) kopię dokumentu poświadczającego posiadanie - w czasie odbywania przejazdu - uprawnienia do bezpłatnego lub ulgowego przejazdu

2.Potwierdzoną za zgodność z oryginałem (np. przez upoważnionego pracownika KM, notariusza) kopię biletu okresowego imiennego ważnego w czasie odbywania podróży

3.Oryginał wezwania do zapłaty;

4.Dowód wzniesienia opłaty manipulacyjnej w kwocie 15 zł na w/w.konto korzystając z załączonego przekazu.

Są jakieś szanse na odwołanie ? Liczę na pomoc.

Nie widzę szans, bo jechałeś bez ważnego (aktywnego) biletu.

Odświeżam temat.

Doładowałem kartę magnetyczną na 3 miesiące w automacie na przystanku. Po wejściu do autobusu przyłożyłem do czytnika aby ją aktywować i poszedłem dalej. Tego samego dnia po południu miałem kontrole i wyszło, że karta jest naładowana ale nieaktywowana. Wypisał mi mandat a ja go nie przyjąłem. Jak mi oddał kartę to podstawiłem kartę magnetyczną pod czytnik i pokazałem, że jest aktywna (wypisało termin ważności a nie informację o aktywacji). Posiadam paragon za bilet kupiony dokładnie w dniu kontroli.

Teraz dostałem "Wezwanie przedsądowe zawierające ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA"

Moje pytanie: Czy można mnie podać do KRD skoro nie podpisałem mandatu i jesteśmy przed sprawą sądową?
Ma ktoś informacje czy kasownik nabija godzinę aktywacji biletu na karcie magnetycznej?

Powrót