K
kaangoo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam serdecznie Was wszystkich. Jestem tu nowy i mam nietypowe pytanie, temat.
Nie będę przytaczał tutaj art. 39 kodeksu drogowego. Chodzi o zapinanie pasów. Treść mówi, że osoby w aucie wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są zobowiązane do ich korzystania ( zapinania) Co w sytuacji kiedy miałem zapięte pasy ( wykorzystałem je, bo przecież są) ale zapiąłem je najpierw a potem usiadłem na fotelu i tak jechałem..? Nie ma mowy o tym, że muszą być zapięte i dolegać do klatki piersiowej, chyba że się mylę. Znalazłem zapis , że po zapięciu muszą dolegać do ciała. Dolegały tylko, że od tyłu...
Przepis został złamany w świetle prawa czy też nie ? Przepis jest mało precyzyjny? Zrobiłem wszystko co w art. 39 jest zawarte. Wykorzystałem pasy w samochodzie, zapiąłem je i dolegały do ciała. Nie ma wzmianki o tym, że najpierw trzeba usiąść na fotelu a dopiero później zapiąć owe pasy.
Pozdrawiam wszystkich i jestem ciekaw co Wy myślicie o tym.
Nie będę przytaczał tutaj art. 39 kodeksu drogowego. Chodzi o zapinanie pasów. Treść mówi, że osoby w aucie wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są zobowiązane do ich korzystania ( zapinania) Co w sytuacji kiedy miałem zapięte pasy ( wykorzystałem je, bo przecież są) ale zapiąłem je najpierw a potem usiadłem na fotelu i tak jechałem..? Nie ma mowy o tym, że muszą być zapięte i dolegać do klatki piersiowej, chyba że się mylę. Znalazłem zapis , że po zapięciu muszą dolegać do ciała. Dolegały tylko, że od tyłu...
Pozdrawiam wszystkich i jestem ciekaw co Wy myślicie o tym.