Mandat za brak ważnego biletu pkp

• Autor wątku Autor wątku krzychu95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzychu95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dostałem mandat za brak ważnego biletu pkp i odwołałem sie od decyzji wezwania do zapłaty. Odwołanie wysłałem w ten sam dzień do biura windykacji należności przewozowych priorytetem z potwierdzeniem nadania i dołączyłem wszystkie potrzebne dokumenty. Dzisiaj mija 6 dzień i nie dostałem odpowiedzi od pkp. Na mandacie jest napisane ze mam 7 dni na zapłatę mandatu w wysokości 100zl a powyżej 7 do 14 dni 200 zł. Moje pytanie brzmi czy mam zapłacić mandat w wysokości 100zł czy czekać na odpowiedz ze strony pkp? Czy jeżeli będę czekał na opowiedz jeszcze pare dni mandat wzrośnie do 200zł?

co by to nie było to mam problem wiec proszę o pomoc.

Aby odwołać się od wezwania PKP - to nie do PKP tylko do sądu. Jakie są podstawy do odwołania?

Gdy dostawałem mandat dowiedziałem sie od kierownika pociągu informacje ze jeśli chce sie odwołać od mandatu muszę wysłać odwołanie do biura windykacji Należności przewozowych w poznaniu. I tak tez uczyniłem. Mandat dostałem za to: spiesząc sie na pociag nie zdarzyłem dobiegąc do pierwszych drzwi w pociagu tylko wsiadłem w środku składu i pobiegłem do poczatku pociagu żeby zakupic bilet (stacja pkp w tym miejscu jest nie czynna) Gdy dobiegłem do pierwszego wagonu uprzejmie zapytałem pana sprawdzającego bilety czy mogę u niego kupic bilet miesieczny. Pan orzekł, że nie ma problemu i kazał chwile poczekac. Po chwili podszedł do mnie mówiąc, ze musze zapłacić 60zł na miejscu i dopiero mogę kupic bilet. Oczywiscie sie nie zgodziłem na ta cene. W skrócie dostałem mandat za to ze w regulaminie jest napisane ze trzeba wsiąść 1 drzwiami i udac sie do kierownika pociagu w celu nabycia biletu. A ja wsiadłem w środku i od razu poszedłem nabyć bilet. Bilet kupiłem godzine później gdy dojechałem na miejsce. Był to bilet miesięczny imienny

Ostatnia edycja:
krzychu95 napisał:
co by to nie było to mam problem wiec proszę o pomoc.

Nie. Jesteś na forum prawnym z konkretnym problemem. Masz ten blankiet przed sobą, więc wysil się i napisz poprawnie co dostałeś.
Poprawna odpowiedź w tym temacie to taka, że nie dostałeś mandatu i trafiłeś na oszusta.
Do zamknięcia

Powrót