Mandat za gaśnicę w bagażniku

• Autor wątku Autor wątku Olgierd89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olgierd89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Otrzymałem mandat za gaśnicę w bagażniku (widoczna od razu po otwarciu, nie pod podłogą) - policjant twierdził, że nie była w łatwo dostępnym miejscu i powinna być w okolicach siedzenia kierowcy.

Mandatu nie przyjąłem, jednak myślę jaki pogląd na to może mieć sąd. Co myślicie?

Samochód osobowy powinien posiadać gaśnicę "umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia".
Nie ma tu mowy o rejonie w jakim ma się znajdować, czy o minimalnym czasie w jakim możliwe jest jej uchwycenie.
Jeśli więc miałeś gaśnicę, to nie powinni się czepiać o to gdzie się znajduje.

Jedynie autobus i samochód ciężarowy przewożący osoby poza kabiną kierowcy ma ma mieć "dwie gaśnice, z których jedna powinna być umieszczona możliwie blisko kierowcy".

Zawarte to jest w "Rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia":
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20240000502/O/D20240502.pdf

zgred_LV napisał:
Samochód osobowy powinien posiadać gaśnicę "umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia".
Nie ma tu mowy o rejonie w jakim ma się znajdować, czy o minimalnym czasie w jakim możliwe jest jej uchwycenie.
dokładnie. dlatego też myślę że opisujący nie pisze do końca prawdy i nie opisuje całej sytuacji a sobie coś wymyślił lub wrzucił tylko wygodny skrawek całej sytuacji

Powrót