Mandat za jazde bez biletu. koleje mazowieckie

• Autor wątku Autor wątku uruzawodowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uruzawodowiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Miesiac temu jechalem z kolega pociagiem i przyszedl pan z renomy, pokazuje mu legitymacje i nagle zobaczylem ze nie mam biletu( zostawilem w domu ) wytlumaczylem wszystko panu z renomu ze,takowy bilet mam ale zapomnialem go z domu, Pan powiedzial mi ze moge sie odwolac, wystarczy, ze wysle zdjecie legitymacji i waznego biletu na adres mailowy. Tak tez zrobilem, odrazu po przyjsciu do domu wyslalem zdjecia legitymacji oraz biletu na ich poczte e-mail. Miesiac pozniej nie dostawalem zadnych informacji i myslalem ze sprawa jest juz zalatwiona, jednak dzisiaj przyszlo mi pismo od Kolei Mazowieckich ze musze do odwolania dolaczyc potierdzona za zgodnosc z oryginalem np przez upowarzniomego pracownika KM kopie dokumentu poswiadczajacego posadanie w czaie przejazdu uprawnien do bezplatnego lub ulgowego przejazdu i potwierdzona za zgodnosc z oryginalem kopie dokumentu przewozu.
Nie rozumiem,o co w tym wszystkim chodzi, prawidlowo wyslalem odwolanie na mail oraz zaplacilem oplate mamipulacyjna w wysokosci 16 zl
Wyslac odwolanie poczta? Albo samemu sie,pofatygowac ?
Dodam jeszcze ze tamtego biletu nie mam gdyz wyrzucilem bo myslalem ze sprawa juz ddawno jest wyjasniona, ale mam jej zdjecie
Prosze o pomoc

jeśli korzystałeś ze zniżki przy zakupie biletu to na podstawie jakiego dokumentu ? legitymacji szkolnej-studenckiej ? Musisz potwierdzić, że w momencie kontroli takowa Ci przysługiwała i wysłać kopie z potwierdzeniem zgodności z oryginałem. Jak to nie problem to weź te dokumenty i udaj się osobiście.

Legitymacji szkolnej
Do kogo mam sie udac, aby potwierdzil mi ze jest zgodna z oryginalem? Przypominam ze,mam tylko zdjecie tego biletu

Już nie kombinuj - udaj się osobiście z tą legitymacją do punktu obsługi pasażerów KM w Twoim mieście i załatw porządnie tą sprawę. Weź też pokwitowanie.

Witam ,

Dnia 12.01.2012 otrzymałam mandat za jazdę bez biletu. 13.04.2012 otrzymałam wezwanie do zapłaty wraz z przedsądowym wezwaniem do zapłaty (powołali się na art.125 KC). Dnia 04.02.2015r odebrałam pisma od komornika (zajęcie wierzytelności, postanowienie,wezwanie do zapłaty, zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, doręczenie korespondencji). Jakie czekają mnie konsekwencje ? Czy mandat się przedawnił ?
-wszystkie w/w daty widnieją na pismach.

A odebrałaś nakaz zapłaty z sądu ? Musiał być, bo na jakiejś podstawie działa komornik.
Jeśli był wydany nakaz zapłaty (zależy od daty) to o przedawnieniu nie ma mowy. Teraz zamiast kilku złotych do zapłacenia, masz zapewne kilkaset...bez sensu.

Odebrałam tylko to co mam powyżej wymienione żadnego nakazu zapłaty nie odebrałam.

wrzoski123 napisał:
odebrałam pisma od komornika
wrzoski123 napisał:
zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
Masz tam napisane na jakiej podstawie, wyrok z dnia itd. Jest też sygnatura sprawy. Na tej podstawie będziesz wiedziała kiedy został wydany nakaz zapłaty.
wrzoski123 napisał:
żadnego nakazu zapłaty nie odebrałam
Pytanie czy nie odebrałaś, czy wogóle nie doszedł do Ciebie pocztą ?
Były jakieś awiza ?
Jeśli nie, to po sygnaturze sprawy w Sądzie możesz sprawdzić zwrotkę, gdzie został nakaz doręczony.

Powrót