Mandat za posiadanie noża - anulowanie rat - 575 euro do zapłaty naraz

• Autor wątku Autor wątku M1897
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M1897

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry, w tym roku miałem wypadek samochodowy na terenie niemiec (bawaria). Po tym wydarzeniu policja znalazła w moim plecaku nóż sprężynowy i zarekwirowała, a po paru miesiącach dostałem mandat do zapłaty w wysokości 670 euro. Został rozłożony na raty, jak myślałem pierwsza 80 i dalej po 20 euro. Zapłaciłem 2 raty, tj. 100 euro, ale otrzymałem list, że druga rata nie została zapłacona lub została tylko częściowo i każą mi zapłacić 575 euro, a możliwość rat została anulowana (5 euro za przypomnienie). Myślałem, że płacę zgodnie z instrukcją, ale teraz nie mam już pewności, czy może powinienem płacić wszystkie raty po 80 euro. Sam nie znam niemieckiego, więc jest to utrudnienie. I teraz pytanie:
Jeśli:
A: płaciłem dobrą stawkę, ale zaksięgowano zbyt późno, to czy mogę wysłać im potwierdzenia zapłaty z banku i prosić o kontynuowanie rat?

B: powinienem płacić 80, ale nie zrozumiałem treści tekstu, czy mogę się na to powołać i również prosić o przywrócenie rat?

Prawie 2500 złotych to bardzo dużo pieniędzy, a jestem obecnie pozbawiony dochodu przez ten wypadek i nie chcę pożyczać od rodziców, więc chciałbym się dowiedzieć, czy można uciec od zapłaty całej kwoty od razu.
W razie pytań proszę pisać :)
Pozdrawiam, Maciek

Powrót