Mandat za prawidłowe parkowanie, a przepis o "utrudnianiu" ruchu.

• Autor wątku Autor wątku Darekk12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darekk12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Czy mogę Was prosić o pomoc w interpretacji przepisów? Zaparkowałem samochód osobowy na jezdni, zgodnie z przepisami Kodeksu drogowego (art. 46 i 49, czyli teren zabudowany, prawa krawędź, brak zakazu postoju i wszystko pozostałe).

Niestety policja chciała ukarać mnie mandatem i podali art. 90 Kodeksu Wykroczeń, czyli utrudnianie lub tamowanie ruchu. Mandatu nie przyjąłem.

Tak się składa, że ruch nie był zatamowany, a czy był utrudniony? Dlatego piszę to zapytanie. Mandatu nie przyjąłem, gdyż pojazdy mogły swobodnie omijać, nie robiły się żadne korki, bo tam jest znikomy ruch. To podrzędna droga powiatowa z ograniczeniem prędkości do 40 km/h, a większa część pasa drogowego była zupełnie przejezdna.

Wydaje się, że przy takiej interpretacji art. 90 KK, przepisy Kodeksu Drogowego dopuszczające postój w danym miejscu nie mają właściwie żadnego zastosowania.

Nie znam procedur w przypadku nieprzyjęcia mandatu, mam być ponoć wzywany jeszcze na komisariat.

Ostatnia edycja:
Jakbyś dał jakieś zdjęcie lub link do Street View to można było by Ci jakoś odpowiedzieć.

Zależy od bardzo wielu czynników (bez zdjęcia albo chociaż linku do Googlemaps trudno stwierdzić).

Powrót