Mandat za psa

• Autor wątku Autor wątku micwoj90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

micwoj90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam dostalem wczoraj mandat od Straży miejskiej za brak torepki na odchody psa, pies sie nie zalatwil a i tak dostalem mandat za brak torebek. Czy jest taka ustawa co mowi o tym, ze trzeba karac za brak torebek? aha i jeszcze jedno straznik zapytal mnie sie gdzie pies ma kaganiec a ja mam lagodnego west white terriera. Czy tez jest gdzies napisane ze wszystkie psy musza nosic kagance nawet te najmniejsze?

Co do wyprowadzania psa w kagańcu (także na smyczy) nie ma jednoznacznych przepisów mówiących w jakich okolicznościach to czynić. Brakuje jednoznacznych przepisów nakładających na właścicieli psów taki obowiązek. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, polecam ustawę z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt oraz ustawę z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks wykroczeń. Ponadto, często takie obowiązki mogą wynikać z prawa miejscowego, więc warto zapoznać się z uchwałami Rady Miasta itp. Mandat mógł wynikać z art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. Przez te zwykłe lub nakazane środki można było rozumieć torebki na kupę.

MuA123 napisał:
... Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. Przez te zwykłe lub nakazane środki można było rozumieć torebki na kupę.
Nie rozumiem, jakim środkiem ostrożności jest ta torebka :D. Nie przemawia do mnie to tłumaczenie.

Powrót