Mandat za to ze zostalem potrącony przez pija

• Autor wątku Autor wątku Adil17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

CZy to mozliwe?ABSURD

• Mandat za to ze zostalem potrącony przez pijanego

Głosów: 0 0,0%
  • Czy moge zadac odszkodowanie

Głosów: 0 0,0%

• Łącznie głosujących
    0
A

Adil17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
[
Witam. W ubieglym weekend szedlem ze szkoly domu okolo 19. Prawa strona jezdni, w pewnym momecie uderzyl we mnie od tylu samochod. Przelecialem przez jego maske wybijajac szybe i tracac przytomnosc. Kierowca byl pod wplywem alkoholu wraz z pasarzerem. Nie zgosili tego na pogotowie tylko odwieżli mnie do domu bo mnie znali i odjechali. Czulem sie zle i rodzice zadzwonili w ten sam wieczor na pogotowie ktore to pogotowie zglosilo zawiadomienie o wypadku policje. Okazalo sie ze mam uszkodzone kregi szyjne i mam teraz gips.
I ma takie pytani:
1 Policja chce mi wreczyc mandat za to ze szedlem zla strona jezdni ( dodam ze to byla wiejska droga i nie bylo tam chodnika). Czy mam go przyjac???????
2. Czy moge starac sie od sprawcy o odszkodowania?
3. Jesli tak to jaka to moze byc suma???

1.Raczej tak, skoro złamał Pan przepisy. Czy jest prowadzone jakieś postępowanie wobec kierowcy?

1. Jeśli złamałeś przeppisy ruchu drogowego (a z Twojego postu wynika że tak) to czemu się dziwisz, że Policja chce Ci wręczyć mandat? Bo jesteś pokrzywdzonym w wyniku wypadku? Przepraszam, ale wg obowiązujących przepisów potrącenie nie jest okolicznością wyłączającą Twoją odpowiedzialność za popełnione wykroczenie.
2. Tak możesz się domagać odszkodowania. Jeśli wobec sprawcy prowadzone jest postępowania karne, a Ty występujesz w nim jako pokrzywdzony proponuję powództwo adhezyjne (sprawa cywilna w ramach sprawy karnej).
http://forumprawne.org/o,21934.html
3. Wysokość odszkodawania zależy od wysokości słożonego wniosku i decyzji sądu. Na milion złotych lub dolarów raczej nie masz co liczyć.

Powrót