Mandat ZKM po 5 latach

• Autor wątku Autor wątku guteksb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guteksb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Drodzy forumowicze, dostalem 3 dni temu pismo z wezwaniem do zapłaty zwyklym listem od jednej z firm windykacyjnych, w kopercie znalazłem 3 takie same pisma czyli wywnioskowałem, że są ta 3 mandaty, zadzwoniłem do tej firmy, strasznie nie uprzejma kobieta powiedziała ze widzi moje 2 mandaty w systemie (podkresliła, że są to mandaty z tego roku) po czym poprosilem zeby wyslała mi skany tych mandatów na maila. Dostałem skan jednego mandatu z kwietnia 2010r wszystko to jest takie pokręcone i czuje, że ktos chce mnie oszukac. Co robić w takiej sytuacji?

Z tego co sie orientuje to mandat przedawnia sie po 3 latach

Czy znajde sie w KRS? BIK?

Czy powinienem zapłacić czy olać to?

W jaki sposób powinienem teraz postąpić z firma windykacyjna?

dzieki za odpowiedzi

Jedno jest pewne, to nie jest żaden mandat. Zapewne opłata dodatkowa za przejazd bez biletu. Wierzyciel może domagać się zapłaty przedawnionego zobowiązania, to dłużnik musi podnieść zarzut przedawnienia. Dostawałeś wcześniej wezwania do sądu?

Ostatnia edycja:
guteksb napisał:
Z tego co sie orientuje to mandat przedawnia sie po 3 latach
Po 15 miesiącach od daty przejazdu, jeśli nie wniesiono pozwu
guteksb napisał:
Czy znajde sie w KRS? BIK?
Z jakiej okazji w KRS? Wiesz co to jest KRS w ogóle?
BIK? Nie, to nie zobowiązanie kredytowe
guteksb napisał:
Czy powinienem zapłacić czy olać to?
Jeśli nie było pozwu wcześniej, to roszczenie przedawnione. Co zrobić, zapłacić czy odmówić zapłaty, wybór należy do ciebie
guteksb napisał:
W jaki sposób powinienem teraz postąpić z firma windykacyjna?
Jak powyżej, zapłacić albo przegonić

amelia2013 napisał:
Po 15 miesiącach od daty przejazdu, jeśli nie wniesiono pozwu
Z jakiej okazji w KRS? Wiesz co to jest KRS w ogóle?

Yyy chodziło mi o KRD przepraszam za pomyłke, chce byc tylko pewien czy nie bede mial pozniej problemów z ew. kredytem ratami itp. i nie chcialbym zadnych komornikow.

A do firmy windykacyjnej pisac jakies pismo o przedawnienie?

ps. z sądu jeszcze nic nie dostałem

Dzięki za odpowiedzi

W BIK nie będziesz, z powodu już omówionego. KRD - czasami może się pojawić jakaś niedogodność.
Bez prawomocnego nakazu sądowego żadnego komornika nie będzie.

no okej... ale jak nie zaplace firmie windykacyjnej to oni wtedy kieruja sprawe do sądu czyli i tak bede musial zaplacic tylko że wiecej

guteksb napisał:
no okej... ale jak nie zaplace firmie windykacyjnej to oni wtedy kieruja sprawe do sądu czyli i tak bede musial zaplacic tylko że wiecej
Jak skierują sprawę do sądu, to wniesiesz zarzut przedawnienia

Powrót