Mandat ZKM

• Autor wątku Autor wątku pawelms1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelms1

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam , jakiś czas temu dostałem dwa listy z mandatami , w jednym liście znajdywały się dwa mandaty na kwote 166zł , a w drugim liście 420zł , list przyszedł po prostu do skrzynki , bez poleconego. Dzwoniłem do tej firmy , Pani powiedziała że przyślą mi kopię mandatów ,rozmowa z 26.08.2016 , nie przyszło nic do dzisiaj , oprócz listu w stylu "Wezwanie Ostateczne" , mandaty pochodzą z roku 2014 , firma która przysyła listy nazywa się BVT.SA , czy ktoś mógłby coś poradzić na ten temat ? czy ktoś może zna ta firmę lub wie coś o przedawnieniu mandatów ?

Pozdrawiam ,
Paweł.

To nie są mandaty, tylko opłaty dodatkowe. Jeśli żadna nie pochodzi z października 2015, ani nie było żadnego rozstrzygnięcia sprawy w sądzie, to są przedawnione.

Syphar napisał:
To nie są mandaty, tylko opłaty dodatkowe. Jeśli żadna nie pochodzi z października 2015, ani nie było żadnego rozstrzygnięcia sprawy w sądzie, to są przedawnione.

i mogą sobie przysyłać te listy a ja mogę je olewać ? na dzisiejszym liście było już napisane ze mam 5 dni na spłate , kwota wynosi 996złoty..

pawelms1 napisał:
kwota wynosi 996złoty.
Troszkę sporo.
W piśmie nie ma nic na temat nakazu zapłaty ?
Syphar napisał:
Jeśli żadna nie pochodzi z października 2015, ani nie było żadnego rozstrzygnięcia sprawy w sądzie, to są przedawnione.
Chyba troszkę źle obliczyłeś :)
Co jeśli np. z 01 września 2015 ?

Faktycznie, trochę źle. Tak czy siak, pochodzą z 2014, więc jak żadnego nakazu zapłaty sąd nie wydawał, to przedawnione na 100%. I tak, mogą sobie listy przysyłać.

Kanas napisał:
Troszkę sporo.
W piśmie nie ma nic na temat nakazu zapłaty ?

Jest tylko coś w formie "Wezwanie Ostateczne" i żądaja natychmiastowej spłaty w ciągu 5 dni , a dokładna data mandatu to okolice maja 2014

To przedawnione. Nie kontaktować się, nie płacić, pilnować korespondencji i w razie gdyby pozwali, podnieść zarzut przedawnienia w sprzeciwie.

Dzięki za pomoc Panowie ! :) gdzieś kiedyś czytałem że okres przedawnienia trwa 5lat..

To to nie wiem skąd ktoś wziął. Rok, jeśli ZKM nie podjął kroków sądowych, a 10 lat, jeśli zapadł wyrok. Ale tu nie zapadł. Więc rok.

OK, nie napiszę, nie wiem skąd mi się wziął ten rok. Może z uwagi na tak zwaną "wiedzę powszechną", równie często bzdurną co łatwo do głowy wchodzącą.

Powrót