mandat ZTM i KRD

• Autor wątku Autor wątku palenie_zabija
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

palenie_zabija

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Pytanie mam następujące. Mam 3 niezapłacone mandaty za przejazd bez ważnego biletu ZTM w Warszawie, otrzymałam je wszystkie w krótkim odstępie czasowym między listopadem a grudniem 2011. Do tej pory otrzymałam kilka wezwań do zapłaty ale w sprawie jednego niezapłaconego mandatu, przynajmniej tak pamiętam ale moge się mylić oczywiście, było to około roku temu, może nawet jeszcze wcześniej. Generalnie od tamtej pory nic nie dostałam, żadnych wezwań, żadnej informacji ze powiedzmy zostało wszczęte postępowanie sądowe celem odzyskania należności itp itd. Moje zobowiązanie za te 3 mandaty zostało oczywiście odnotowane w KRD, co zresztą sprawdzałam. Wczoraj sprawdziłam ponownie w KRD i okazało się, iż informacje zniknęły, nie ma informacji o żadnych zobowiązaniach, wszędzie same 0. Tak jakby nie było nigdy zadnych zobowiązań. Czy ktoś może udzielić informacji dlaczego moje zobowiązanie nie widnieje już w KRD? Jakieś możliwe opcje ?

palenie_zabija napisał:
Czy ktoś może udzielić informacji dlaczego moje zobowiązanie nie widnieje już w KRD?
Tak, przewoźnik, który umieścił tam wcześniej twoje dane.

Jeśli przewoźnik zorientuje się w sytuacji, grozi ci dodatkowo odpowiedzialność za poniższe wykroczenie.

Art. 121 § 1 kodeksu wykroczeń:

Kto, pomimo nieuiszczenia dwukrotnie nałożonej na niego kary pieniężnej określonej w taryfie, po raz trzeci w ciągu roku bez zamiaru uiszczenia należności wyłudza przejazd koleją lub innym środkiem lokomocji, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Powrót