Mandat ZTM - nakaz zapłaty z sądu a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku GRHU
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jeszcze jedno pytanie, mam do zapłaty: koszt opłaty sądowej, zwrot kosztów zastępstwa procesowego oraz karę+odsetki. W Pozwie są podane 2 konta: powoda oraz do zwrotu opłaty sądowej.
Na które mam przelać koszty zastępstwa procesowego?

Witam. Prześledziłem parę wątków, ale jako, że nie jestem prawnikiem, to język prawa bywa dla mnie ciężki, szczególnie, że trzeba się orientować w kilku rzeczach.

Tak czy siak, dostałem nakaz zapłaty. Mandat z 30.09.2016, postępowanie odbywało się 14.02.2018.

Zatem minęło już 15 miesięcy. Z tego co zrozumiałem nastąpiło przedawnienie. Dług istnieje, ale nie ma sądowej możliwości ścigania go, tak? Mogę zatem złożyć sprzeciw listowny czy dopiero w sądzie mogę powołać się na przedawnienie? To by wymagało procesu, czyli sąd pobrałby opłatę manipulacyjną w wysokości 100zł ode mnie czy jak? To koszty za proces, które zostaną mi zwrócone jeśli wygram?

Nie orientuje się w tym, więc prosiłbym o instrukcję krok po kroku co mogę zrobić.

1. Iśc do ztm'u i dogadać się na z nimi na raty?
2. Jeśli wolę nie płacić w ogóle, to zgłosić sprzeciw czy jakie kroki podjąć?

Dobra, nie mogłem tego znaleźć, ale udało się.

Termin płatnośći był do 14 października 2016 roku (od 15.09 zaczęli naliczać odsetki).

Natomiast data złożenia pozwu to 28.01.2018.

Czyli minęło 15 miesięcy, jakby nie liczyć.

Czyli masz 14 dni na wniesienie sprzeciwu zgodnie z pouczeniem. Podnosisz w nim zarzut przedawnienia i to tyle, nic więcej.

No właśnie skonsultowałem to jeszcze z kuzynką prawniczką i dokładnie do tych wniosków doszliśmy. Dobra, to pozostaje uzupełnić poprawnie sprzeciw i wysłać. Mam nadzieję, że mi się to uda.

Jeszcze gwoli ścisłości- na pewno jest to 15 miesięcy? Nie 12?

Nie, nie robiłem tego.

Interesuje mnie to na przyszłość

gincu napisał:
Nie, nie robiłem tego.
Przedawnienie następuje po 12 miesiącach. Zawiesza się jednak bieg przedawnienia na okres od dnia wezwania do zapłaty, czy też złożenia reklamacji, do czasu odpowiedzi. Maksymalny termin zawieszenia to 3 miesiące.
Gdybyś złożył reklamację, uzyskał odpowiedź po miesiącu, wtedy okres przedawnienia wynosi rok plus miesiąc zawieszenia, razem 13 miesięcy.
Mam nadzieje, że w miarę sensownie odpowiedziałem. Tak na szybkiego :)
Poniżej przepisy;
https://forumprawne.org/prawo-cywil...dawnia-sie-mandat-za-przewozy-regionalne.html

Witam,mam problem z zaległymi mandatami z ZKM. Mandaty są wystawione w latach 2012-2014, ZKM wysłał pismo że mam się stawić na podpisanie ugody w ciągu 14 dni inaczej przekarze sprawy do sądu. Zaznaczę że nic wcześniej nie podpisywałam!!!! Wydaje mi się że są to już sprawy przedawnione,co powinnam zrobić?????

Powrót