Mandat ZTM osoba niepełnoletnia

• Autor wątku Autor wątku kultywator89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kultywator89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Do osiągnięcia 18 roku życia dostałam kilka mandatów ZTM, których nie płaciłam. Nie płaciłam za bilety, bo nie dostawałam na nie pieniędzy od mamy, która wolała przeznaczyć na alimenty na inne rzeczy. Dostałam wiadomoć o zajęciu egzekucji części kwoty, ale wiem, że mandaty są na wyższą sumę. Stąd moje pytania:

1) Czy ZTM może zwrócić sie do mne o splate jesli w chiwli wystaiwenia manadtu nei miałam 18 lat?

2) czy moze to kwestionowac jeszcze przez komornikiem

3) czy moge i jak kwestionowac nasteone wezwania od ZTM, ktore na pewno przyjda

kultywator89 napisał:
5 lat temu. Jakie to ma znaczenie?
Takie, że wierzytelności są już dawno przedawnione. Raczej mało prawdopodobne, że komunikacja będzie je próbować wyegzekwować. Ale oczywiście zawsze może. Piszesz, że komornik zajął Ci konto. Rozumiem, że nie wiesz nawet za co? Żadnych pism z kancelarii komorniczej nie dostałeś? Z sądu też nic? Trochę nie chce mi się wierzyć

Ostatnia edycja:
Musi chyba wnieść wniosek o przedawnienie. Były tematy że ztm sie odzywał do ludzi po 10 latach od mandatu, a przez ten czas nie przypomninał się wogóle.

A jak to wygląda z nakładaniem kar na osoby niepełnoletnie? Czy po osiągnięciu 18 lat muszą je płacić czy można próbować przerzucić to na rodziców, którzy do 18 roku powinni opiekowac sie i utrzymywac?

Powrót