Mandat ZTM

• Autor wątku Autor wątku Komorny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Komorny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
otrzymałem dziś coś, co ludzie nazywają mandatem (nie jestem pewien, czy rzeczywiście nim jest), a zatytuowane jest wezwaniem do zapłaty. Dokładniej dotyczy mojego przejazdu autobusem z nieważnym (każdy może zapomnieć) biletem okresowym.

Wypisany jest na kwotę 140zł opłaty dodatkowej + 2,80zł opłaty za przejazd (swoją drogą jestem uczniem i chyba powinna być wysokość biletu ulgowego, tj. 1,40zł). Jest to dla mnie kwota wysoka, zważając na sytuację majątkową rodziny. Może jestem młody i łatwowierny, ale czy jest jakiś sposób, żeby uchylić się od płatności? Np. niedokładne wypełnienie formularza? Czy wszystkie rubryki muszą być wypełnione, czy wystarczą podstawowe dane? Kontroler nie wypełnił PESELU, nazwiska rodowego matki, w miejscowości wpisał "L-n" zamiast Lublin.

Z jednej strony wszystko jest oczywiste, ale z drugiej polskie prawo potrafi mnie tak zaskakiwać, że nie zdziwiłbym się, gdyby coś tak prostego jak ta zawyżona opłata za przejazd mogła unieważnić mandat. Zapytać chyba nie zaszkodzi :)

Napisałem wniosek online opisując problem majątkowy. W razie zapłacenia mandatu w przeciągu 7 dni opłata jest niższa. Czy czas na niższą płatność jest przedłużany o czas odpowiedzi na wniosek?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Nie jest to mandat, lecz (jak podano na wezwaniu, czytajmy ze zrozumieniem) opłata dodatkowa. Jezeli jest Pan uczniem i jest w stanie udowodnić, że na datę zdarzenia nim był, można wnioskoweć o zmniejszenie opłaty właściwej do 1,40PLN.
Proszę nie kombinować, wszystko jest wypełnione. Wnioskować można o rozłożenie płatności na raty.
Jest Pan pełnoletni?

:(((
Nie mogę nie przyznać racji. Nie jestem pełnoletni. Mogę ew. zrobić coś w stylu przepisania zadłużenia na ojca, który nie spłaca alimentów?

Za czyny Pana odpowiada w takim razie opiekun prawny. Wszystkie wyjaśnienia, wnioski ma podpisać ten rodzić, z którym Pan zamieszkuje, lub ta osoba pełnoletnia, która sprawuje pieczę nad Panem.
Rozumiem, że od samego zdarzenia nie minęło jeszcze 1 roku?

Opiekunem prawnym jest mama, ale ona nie ma pieniędzy na mandat dopóki nie dostanie alimentów. Czy jej wniosek o zmianę dłużnika może zostać odrzucony?
Zdarzenie miało miejsce dziś. Czy to coś zmienia?

Powrót