Mandat ZTM

• Autor wątku Autor wątku akania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, przeglądając forum nie znalazłam przypadku podobnego do mojego więc liczę na cierpliwość i pomoc.
Dziś otrzymałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za mandat ztm, za przejazd bez ważnego biletu. Mandat dostałam jako osoba 14-letnia w roku 2006, na dzień dzisiejszy mam lat 21. Dodam, że mandat został wtedy opłacony przez moją mamę, ale po 7 latach nie jesteśmy w stanie dotrzeć do żadnego potwierdzenia zapłaty. Przez te siedem lat nie dostałam żadnego innego wezwania do zapłaty więc byłam przekonana, że mandat został opłacony i wszystko zostało zaksięgowane. Czy mogę jakoś odwołać się od ponownego płacenia tego mandatu, tym razem z odsetkami ? Z góry dziękuję za pomoc.

akania napisał:
Witam, przeglądając forum nie znalazłam przypadku podobnego do mojego
Słabo przeglądałaś, takich tematów są setki jak nie tysiące :)

Owszem są pytania o przedawnienie. Znalazłam też wątek gdzie grupa osób denerwuje się na jakąś dziewczynę za to że nie chce zapłacić mandatu. Nie znalazłam natomiast przypadku takiego jak mój, więc będę wdzięczna za podanie linka.

Tak, jest przedawniony. W razie nakazu zapłaty należy wnieść sprzeciw podnosząc w nim zarzut przedawnienia.

Powrót