Mandaty a sprzeciw od zaplaty

• Autor wątku Autor wątku Egnes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Egnes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kochani naczytalam sie postów w których napisaliście co trzeba zrobic jesli jest przedawnienie , komornik jeszcze nie zajął konta bo brak na nim kasy :) a ja mam klauzure wykonalności nadaną 18-09-2018 za mandat z 1998 roku . Zadzwoniłam do sądu dowiedziałam sie nie wiele bo akta sa archiwizowane ale chce złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty powołując sie na przedawnienie i niedostarczenie pisma ( inne miasto zamieszkania ) i wszystko pięknie ładnie, poczytałam , dowiedziałam sie sporo bo opisujecie dokładnie ale nie wiem jednej rzeczy
Mandat był wystawiony w marcu 1998 , nakaz zapłaty w lutym 1999 a klauzura teraz we wrześniu . Wykupila to zadłużenie firma windykacyjna ktora wystąpiła o nadanie klauzura wykonalności. I zeby sie od tego odwołać musze wpisać sygnature akt i adres sądu. I ok i na forum jest napisane cytuje " jesli klauzure wydał referendarz to sprzeciw składasz do sądu przed którym wytyczono powództwo !!! I tu zglupialam bo na piśmie od komornika mam sygnature akt z nakazu zapłaty z 1999r i sygnature akt z tego roku i dwa różne sądy!!!! I wg mnie powinnam wpisać tą sygnature akt która była nadana podczas klauzury wykonalności i ten sąd . Dobrze myślę? Czy raczej sygnature akt z 1999 i tamtejszy sąd? A jesli chodzi o powoda , to wpisuje tylko firmę windykacyjna ktora wykupila dług , czy tez ztm które wtedy wystąpiło o nakaz zapłaty? I jeszcze zastanawia mnie to czy musze to wyslac w dwóch czy w jednym egzemplarzu , bo to ze jeden zostawiam sobie to wiem .

Ostatnia edycja:
Egnes napisał:
Mandat był wystawiony w marcu 1998
Egnes napisał:
nakaz zapłaty w lutym 1999
Egnes napisał:
mam klauzure wykonalności nadaną 18-09-2018
co się działo pomiędzy 1999 a 2018 roku, czy poprzednik prawny wnosił o nadanie klauzuli wykonalności?, czy była nadana klauzula wykonalności na rzecz poprzedniego wierzyciela?
więc zanim złożysz sprzeciw zastanów się czy warto, opłata dodatkowa nie uległa przedawnieniu natomiast odsetki mogły ulec przedawnieniu ale nie wszystkie,

robinson21 napisał:
co się działo pomiędzy 1999 a 2018 roku, czy poprzednik prawny wnosił o nadanie klauzuli wykonalności?, czy była nadana klauzula wykonalności na rzecz poprzedniego wierzyciela?
więc zanim złożysz sprzeciw zastanów się czy warto, opłata dodatkowa nie uległa przedawnieniu natomiast odsetki mogły ulec przedawnieniu ale nie wszystkie,
Wlasnie o to chodzi ze nic sie nie działo , to jest pierwsza klauzura wykonalności, ztm nie wystąpiło o jej nadanie nigdy tez nie dostałam żadnego pisma . Za to Pani w sadzie poinformowała mnie ze to nie pierwszy taki telefon z zapytaniem o tą firmę windykacyjna. Szukają jelenia zeby zapłacił przedawnione długi. No ale wracając do moich poprzednich pytań , to jaką sygnature akt mam wpisać, tą ktora była nadana podczas klauzury, czy ta z 1999 r kiedy był nadany nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym?

Tutaj raczej pasuje pozew opozycyjny art. 840 k.p.c w związku z art. 125 k.c.
Sprzeciw będzie bezsensowny.

robinson21 napisał:
Tutaj raczej pasuje pozew opozycyjny art. 840 k.p.c w związku z art. 125 k.c.
Sprzeciw będzie bezsensowny.

a co to jest? I od egzekucji komorniczej a raczej od dostarczenia pisma komorniczego jaki jest czas na złożenie tego pozwu.
Komornik zamieścił pismo ze będzie ściągal z konta ale tak jak pisałam brak na nim środków wiec z chwilą gdy cos wpłynie to mi tą kasę zablokuje.

Juz wiem :) to sprzeciw od klauzury wykonalności , tez sie nad tym zastanawiałam ale jestem więcej niż pewna ze komornik pobierze mi kwotę z konta jak tylko wpłynie. Prowadzę działalność gospodarczą i zawsze pod koniec miesiąca mam wpływy na konto , kwota mandatu jest juz zablokowana i komornik ja pobierze moze jutro , moze pojutrze.

Ostatnia edycja:
Pozew opozycyjny składamy do sądu rejonowego właściwości ogólnej dłużnika, opłata to 5 % kwoty głównej do splaty bez odsetek. Pozwem opozycyjnym możesz zwalczyć tytuł wykonawczy czyli doprowadzić do upadku nakazu zapłaty i umorzeniem postępowania egzekucyjnego w tym że pozwie wnosimy o zawieszenie egzekucji komorniczej do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sprawy.

robinson21 napisał:
Pozew opozycyjny składamy do sądu rejonowego właściwości ogólnej dłużnika, opłata to 5 % kwoty głównej do splaty bez odsetek. Pozwem opozycyjnym możesz zwalczyć tytuł wykonawczy czyli doprowadzić do upadku nakazu zapłaty i umorzeniem postępowania egzekucyjnego w tym że pozwie wnosimy o zawieszenie egzekucji komorniczej do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sprawy.

wiem czytałam , dzieki , tyle ze ten pozew nie bedzie miał sensu jak.komornik ścignie mi kasę z konta. Mam klientów i nie powiem im Sory nie wplacajcie na to konto bo mam komornika. Nie ma sensu tez zeby go składać bo z chwila kiedy go złożę komornik zdarzy zabrać całą sumę

Egnes napisał:
wiem czytałam , dzieki , tyle ze ten pozew nie bedzie miał sensu jak.komornik ścignie mi kasę z konta. Mam klientów i nie powiem im Sory nie wplacajcie na to konto bo mam komornika. Nie ma sensu tez zeby go składać bo z chwila kiedy go złożę komornik zdarzy zabrać całą sumę

No i właśnie zabrał i w ciągu tygodnia odblokuje mi konto .

Miało być mi właśnie zabrał a nie np ni właśnie zabrał.No i co zrobiłaś? Ja mam podobną sytuacje tylko z pkp. wysłałam sprzeciw od nakazu zapłaty tak jak mi poradzili i zobaczymy .

Ostatnia edycja:
Egnes napisał:
tyle ze ten pozew nie bedzie miał sensu jak.komornik ścignie mi kasę z konta.
no to trzeba się spieszyć i wnosić o zawieszenie egzekucji komorniczej i nie zapomnieć o opłacie od pozwu,
Egnes napisał:
Nie ma sensu tez zeby go składać bo z chwila kiedy go złożę komornik zdarzy zabrać całą sumę
a może Sąd zdąży wydać postanowienie o zabezpieczeniu pozwu poprzez zawieszenie egzekucji komorniczej,

Powrót