Mandaty policja oraz ztm

• Autor wątku Autor wątku Bartek1337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek1337

Użytkownik
Odpowiedzi
174
Dostałem w życiu mandatów policyjnych spokojnie na kwotę 10 tysięcy.
Z ZTM również jest tego około 7 tysięcy.
Z PKP z 2 tysiące.

Wszedłem na KRD po raport i nic tam nie ma.

Gdzie mogę uzyskać informację odnośnie mandatów z każdej z tych trzech instytucji.

Chciałbym się z tego rozliczyć oczywiście uwzględniając przedawnienia.
Nigdy nie zapłaciłem ani jednego mandatu bo byłem młodszy i głupszy a teraz mogą być konsekwencje.

Proszę o poradę i nie obrażę się za słowa prawdy odnośnie mojego zachowania.
Dodam tylko że 95% tych policyjnych było minimum 2-3 lata temu.

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o przewoźników ZTM i PKP to wystarczy tam zwrócić się pisemnie z wnioskiem o udzielenie informacji czy masz jakieś zaległości. W przypadku Policji sprawa się komplikuje, bo Policja jako instytucja jedynie wystawia mandaty, ale nie zajmuje się ich egzekucją. Mandaty przekazywane są do Urzędów Wojewódzkich i tam prawdopodobnie trzeba szukać informacji.

Mandaty wystawione do 31.12.2015 były w gestii Urzędów Wojewódzkich. Dochodzeniem roszczeń z tytułu mandatów wystawionych od 01.01.2016 zajmuje się Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Opolu.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Cóż a co to oznacza? Zmienia to coś w kwestii egzekwowania karnego? Czy zwykła zmiana naczelnika?

Nie, to oznacza, że jeśli masz jakieś niezapłacone mandaty, które dostałeś do 31.12.2015 to aby np. uzyskać informacje o stanie zadłużenia musisz kontaktować się z Biuren Mandatowym Urzędu Wojewódzkiego i to tego, w którym złapałeś mandat. A odnośnie mandatów wystawionych od 01.01.2016 załatwia to kwestie wierzycielskie centralnie Naczelnika I US w Opolu dla całego kraju.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Powrót