mapa poznania

• Autor wątku Autor wątku marcus753
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcus753

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam otóż mam mały problem muszę zrobić mapę poznanie na stronę www w miarę szczegolowa i tu rodzi się moje pytanie czy legalne jest pobranie jakiejś mapy i na jej bazie stworzenie swojej ? toznaczy rysuje swoją mapę na nowej warstwie w programie graficznym odwzorowujac drogi mniej wiecej a nazwy ulic przepustkę potem zapisuje sama warstwę i mam moja mapę której kolorustyka jest różna ale która wzorowana jest na innej mapie co myślicie o takim rozwiązaniu ?

pozdrawiam
mmg

Witaj, mapy - temat stary jak świat.

Na początek jest kwestia czy dana mapa jest w ogóle utworem posiadającym ochronę prawno - autorską. W kontekście układu elementów geograficznych i kartograficznych - takich jak ulice, domy, rzeki, lasy, miasta, mosty, etc. na pewno nie. Układ tych elementów jest niezależny od twórcy każdej mapy, więc nie może podlegać ochronie prawno - autorskiej. Inna kwestia to ta, że i tak zdecydowana większość map dostępnych na naszym rynku jest za pewne pochodną podkładów kartograficznych z IGiK.

Natomiast ewentualnie można by mówić o prawach autorskich do elementów zawartych w legendzie mapy, ale to już dyskusja indywidualna i twojego tematu się nie tyczy bezpośrednio.

Tak więc odnosząc się do wykorzystania samego podkładu kartograficznego z siatką ulic i obiektów to uważam, że z punktu praw autorskich możesz korzystać z istniejących map. Kwestia jedynie, aby wykonać różniące się elementy legendy od istniejących map oraz zastosować swoje liternictwo. Z fontami trzeba uważać - te podlegają w ogólności ochronie prawno - autorskiej.

Chris:
A jakby tak z innej beczki...
Czy mapa (w sensie wykonanej siatki ulic itp.) nie powinna być chroniona jak baza danych?

@ drzemik: jeśli mapa byłaby jakoś generowana on-line z danych zapisanych w bazie danych, a nie wyświetlana bezpośrednio z plików graficznych, to sama baza zapewne chroniona by była. Także baza plików graficznych być może też posiadałaby ochronę (jako zbiór). Ale tu mówimy o mapie w sensie wyświetlanego utworu graficznego, czyli zobrazowaniu, a nie o kopiowaniu samych danych.

Powrót