mapy geodezyjne

• Autor wątku Autor wątku darek4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
chciałbym się dowiedzieć czy mam prawo wglądu w wydziale geodezji do mapy swojej działki gdyż nie jestem pewien.kiedy poszedłem do tej instytucji odmówiono mi. Wydaje mi się to bezprawne ponieważ jest to dokumentacja mojej nieruchomości i w związku z tym uważam iż powinienem miec możliwość wglądu w nią.jeśli ktoś może mi udzielić konkretnej inforacji na ten temat to bardzo proszę.

Wypełniasz wniosek na Wyrys z mapy w skali 1:1000 i dostajesz mapkę twojej działki
nikt nie robi łaski to jest płatne 5-10 zł.

dzieki ale nie takie pytanie zadalem powinno ono byc ;czy mam wglad do wszystkich map i dokumentow zwiazanych z moja dzialka np od 1950 roku

Masz prawo wglądu do map twojej dzialki i do księgi wieczystej

Jeżeli mają Państwo pytania odnośnie geodezji , granic nieruchomości, map geodezyjnych lub szukacie kontaktu z geodetą uprawnionym zapraszamy na portal geodezyjny oraz forum geodezyjne.

Zespół Nasza-geodezja.pl

darek4 napisał:
chciałbym się dowiedzieć czy mam prawo wglądu w wydziale geodezji do mapy swojej działki gdyż nie jestem pewien.kiedy poszedłem do tej instytucji odmówiono mi. Wydaje mi się to bezprawne ponieważ jest to dokumentacja mojej nieruchomości i w związku z tym uważam iż powinienem miec możliwość wglądu w nią.jeśli ktoś może mi udzielić konkretnej inforacji na ten temat to bardzo proszę.

moim zdaniem możesz obejżeć mapy zarówno dotyczące Twojej jak i jakiejkolwiej innej nieruchomości bez żadnego tłumaczenia po co.

Witam.
Bez żadnego gadania masz dostęp do map i wyrysów, możesz kupic np. odbitkę mapy zasadniczej za 30 zł, czy też zamówić wyrys za 120 zł.
Nie dostaniesz natomiast danych o Twojej działce w postaci szkiców z jej pomiaru, obliczeń jej powierzchni itp.
Zakupić możesz nawet współrzędne punktów granicznych swojej działki.
Może trafiłeś na niedouczonego pracownika.

Ja napiszę z doświadczenia. Odmówiono mi jako właścicielowi udostępnienia dokumentacji dotyczącej podziałów mojej działki zanim zostałem jej właścicielem. Chodziło o protokół i szkic ze wskazania przebiegu granic.
Ubiegać o to może się tylko geodeta lub sąd.
Nawet dostałem odpowiednie pismo wyjaśniające.

Powrót