Marihuana i mefedron posiadanie znacznej ilości

• Autor wątku Autor wątku Przemek420
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemek420

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie

Zatrzymano mnie przed mieszkaniem i dokonano przeszukania o ile przy sobie nic nie miałem to na mieszkaniu znaleziono: 44g marihuany w 2 workach i 53g samych łodyg co zbierałem od dłuższego czasu (czyli praktycznie bez wartości) w jednym worku, 2 małe woreczki łącznie ok. 2-3g ze sproszkowanymi grzybkami halucynogennymi, 2700 zł gotówki. Tak jest w "spis i opis rzeczy" Mimo wszystko w protokole zatrzymania napisali łączną ilość 96 g marihuany i 31 g mefedronu.

Pośród tych wszystkich papierów przeczytałem że mam 7 dni żeby złożyć zażalenie do prokuratury na to że zajęli mi 2700 gotówki i jeśli oni tego nie uzasadnią to powinni oddać. Tu pierwsze pytanie jak napisać takie zażalenie ? dostarczyć je osobiście czy pocztą?

Zostałem zwolniony po 24h, z uwagi ze jest uzależniony od narkotyków za tydzień mam wezwanie na badanie psychiatryczne mają orzekać moją poczytalność.

Ogólnie to jestem podejrzany o posiadanie w/w substancji.
Co mi teraz za to grozi? Dodam ze 6 lat temu byłem karany grzywną też za posiadanie małej ilości marihuany jest szansa ze to się już zatarło i nie będzie brane pod uwagę ?

Domyślam się że powinienem mieć adwokata czy orientuję się ktoś jakie to są koszty?

Jeśli chodzi o mnie to w tym roku kończę 30 lat do niedawna pracowałem na umowę o prace na czas nieokreślony jednak teraz jestem na wypowiedzeniu i mam w planach przejść na własną działalność mam też dodatkową prace na umowę zlecenie jako kierowca.

Przecież podpisywałeś protokół rzeczy zatrzymanych to mogłeś sprawdzić co i w jakich ilościach tam było wpisane. Co do pieniędzy to obawiam się że gotówka zostanie zatrzymana na poczet przyszłej grzywny. Jeśli chodzi o zatarcie poprzedniego skazania to rozumiem że grzywne orzeczoną tamtym razem uregulowałeś?

Tak uregulowałem, spłaciłem w ratach ostatnia rata spłacona w styczniu 2018.

Przemek420 i jak się sprawy potoczyły? Pytam bo narzeczony jest w podobnej sytuacji ...

Powrót