marynarz pod bandera UK a oplaty NIC

• Autor wątku Autor wątku marynarz pod UK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marynarz pod UK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Jestem emerytowanym Oficerem marynarki Wojennej, otrzymujacy emeryture w kraju, Dodatkowo dorabiam jako marynarz na statkach obcych bander.
Obecnie Plywam na statku typu offshore pod bandera UK. Pracodawca (firma, z ktora podpisuje "kontrakt na podroz" i ktora mi placi) miesci sie w Singapore. Moj Operator i glowny zarzad Armatora miesci sie w UK.
Place corocznie podatek dochodowy w Polsce rozliczajac tez dochody zagraniczne. Z mojej statkowej, comiesiecznej pensji odciagany jest UK tax. Po zakonczeniu 2018 roku podatkowego w UK (po 5 Kwietnia 2019) wystapilem do HMRC (UK Urzad Skarbowy) o zwrot podatku. Krotko po tym HMRC Dzial Ubezpieczen Spolecznych zwrocil sie do mnie o wypelnienie "Mariner's National Insurance Questionnaire" celem, jak to okreslili oceny czy powinienem odprowadzac skladki na tzw National Insurance Contributions (NIC).
W ich ocenie powinienem takie skladki odprowadzac, bo moj statek pracuje na UK szelfie kontynentalnym i nosi bandere UK. Jako woskowy emeryt, z mojej emerytury sa odprowadzane skladki zdrowotne, na ubezpieczenie PZU w kraju. Nie sa to skladki emerytalno-rentowe tzw spoleczne. Zdaniem HMRC pomimo to ze nie jestem rezydentem UK a Polski (UE) powinienem NIC w UK oplacac, wynosi to ok 12% moich kazdorazowych dochodow ze statkowego kontraktu. Malo tego HMRC chce tez zebym oplacil takze NIC za lata 2013 i 2016 gdy plywalem na dwoch innych statkach na szelfie kontynentalnym UK, ktore nie byly pod banderami UK a Pracodawcy ani Zardzady operujacych firm nie miescily sie w UK. Bede wdzieczny za info co w tej sytuacji mam robic zeby NIC nie oplacac, bo i tak z tego nie skorzystam. Pozdrawiam, Andrzej

Powrót