Masa spadkowa a darowizna

• Autor wątku Autor wątku PATRYK747474
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PATRYK747474

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Sprawa wygląda tak że mój ojciec zmarł w tym roku i przedstawia w ten sposób:
Ojciec w 2000 roku przepisał dom na swoją matkę (moja babkę) sobie pozostawił jedynie prawko do korzystania z połowy domu na zasadzie służebnośći, babka zmarła w 2012 roku zostawiając testament spisany w 1990 roku który przekazywał majątek jej córce mojej ciotce ( siostrze ojca )Treść testentu nie jest mi znana. Zasadnicze pytanie czy jest możliwość odzyskania prawnie części tego domu ?

Rovan napisał:

Są dwa prawomocne POSTANOWIENIA Sądu stwierdzające nabycie spadku dziedziczenie ustawowe: Po matce 2016 r. , po ojcu 2020 r.

Prawni spadkobiorcy 3 rodowych synów. Najstarszy zmarł w 2016 r. za niego wchodzą zstępne 2 córki.

Ich mamuśka - synowa, przejęła rolę i kompetencję należną Sądowi Rejonowemu Dział Spadku i sama rozdysponowuje spadek, oczywiście wszystko dla siebie i jej córeczek.

1. Przedmiotem spadku jest nieruchomość - wartość śr. ok. 220.000,00 PLN
2. Środki gotówkowe zdeponowane w banku PKO BP kw. ok. 110.000,00 PLN

Wszystkie środki gotówkowe wyprowadziła z banku (synowa po zmarłym bracie). Sama synowa nic kompletnie nie dziedziczy, tylko jej dwie córki zstępne po zmarłym bracie. Nie powiadomiła o tym fakcie żadnego prawnego spadkobiorcy.

Wcześniej były pobierane zaliczki spadkowe w 2004 r. oraz 2017 r.

1. Czy wszystkie sumarycznie te kwoty gotówkowe + oczywiście cała nieruchomość zalicza się do masy spadkowej?

2. czy są jakieś terminy zaliczania zaliczek do masy spadkowej np. 10 - 15 lat przed śmiercią spadkobiorców?

Ostatnia edycja:
Powrót