Maseczka a okulary...

• Autor wątku Autor wątku pawelmichalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

pawelmichalk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Na wstępie zaznaczam, że przeczytałem rozporządzenie. Wiem, że nie musi to być maseczka tylko "cokolwiek" co zasłoni usta i nos. Wiem też, że nie trzeba jej nosić jeśli zdrowie na to nie pozwala. I że nie trzeba okazywać żadnych zaświadczeń i orzeczeń.

Przepis jest nowy i prawdopodobnie wszyscy (policjanci, sądy, sanepid) będą się uczyć go stosować w praktyce. Więc na razie tylko teoretyzujemy.

Taka sytuacja.
Osoba dorosła, całe życie nosi okulary korekcyjne. Ma kilka wad wzroku. W orzeczeniu lekarskim dopuszczającym do pracy obowiązek noszenia okularów. W orzeczeniu lekarskim dopuszczającym do uzyskania prawa jazdy obowiązek noszenia okularów.
Osoba zakładając maseczkę nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Powietrze wydychane wydostaje się z maseczki wprost na okulary, które parują. Szczególnie w pomieszczeniach zamkniętych typu sklep. Problem powszechnie znany, wielokrotnie opisywany, osoby noszące okulary skarżą sią na to wszędzie gdzie się da. Nie sposób jest chodzić z zaparowanymi okularami, bo nic nie widać.

Jak myślicie, jaka byłaby interpretacja policjanta czy sądu? :) Jest to dopuszczalny rozporządzeniem przypadek zezwalajacy na odstępstwo od zakrywania ust i nosa? Czy też osoba ma wybierać - albo zakrywa i stosuje się do rozporządzenia albo zakładając osłonę na usta i nos zdejmuje okulary, przez co jej możliwości postrzegania otaczającej rzeczywistości (np. odczytywania cen czy daty ważności produktów w sklepie) drastycznie spadają? :what:

pawelmichalk napisał:
Osoba zakładając maseczkę nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Powietrze wydychane wydostaje się z maseczki wprost na okulary, które parują.
To oznacza, że maseczka jest źle dopasowana (nie przylega do nosa). Nie jest to problem prawny. Tysiące lekarzy i pielęgniarek pracuje w maseczkach i okularach bez problemu.

RE: maseczka a okulary...

Fjell napisał:
To oznacza, że maseczka jest źle dopasowana (nie przylega do nosa). Nie jest to problem prawny. Tysiące lekarzy i pielęgniarek pracuje w maseczkach i okularach bez problemu.

Jest to problem prawny, bo rozporządzenie nakazuje zakrywać usta i nos maską, maseczką lub tkaniną, przy jednoczesnym braku określenia standardów wykonania tych osłon. Być może lekarze mają maseczki, w których wydychane powietrze nie idzie do góry na okulary, tylko gdzieś indziej - nie znam się aż tak. Ja przetestowałem kilka rodzajów osłon (maseczka bawełniana ręcznie robiona, maseczka materiałowa kupna, pseudomaseczka z Żabki, maseczka z poliestru, bandamka) i efekt zawsze jest dokładnie taki sam.

RE: maseczka a okulary...

Zatem znajdź taką, która nie będzie powodowała parowania okularów w stopniu uniemożliwiającym użytkowanie okularów. Ja noszę okulary i daję radę z maską.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót