Maseczka na twarz. W jakich miejscach należy nosić?

• Autor wątku Autor wątku sotki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

sotki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
1 W jakich miejscach należy nosić maseczki?
2 Czy dotyczy to wszystkich miejsc po za miejscem mieszkania czy tylko chodzi o miejsca publiczne ( ale nie już o miejsca prywatne) ?
3 Czy na swoim terenie należy chodzić w masce czy nie?
4. Czy jak jedziemy sobie w prywatnym samochodzie to wymagana jest maska czy nie?
5. Skoro masek nie można ściągać to jak ludzie mają jeść w pracy?

Ostatnia edycja:
Których słów nie zrozumiałeś z treści rozporządzenia?
... przy pomocy części odzieży, maski albo maseczki, ust i nosa podczas przebywania poza adresem miejsca zamieszkania lub stałego pobytu...

A czemu to mi zadajesz to pytanie? Ja mógłbym wyliczyć jeszcze inne okoliczności w których ten zapis jest absurdalny.

PS.

Ostatnia edycja:
UP.
Jak ten przepis będzie działał w szpitalach skoro nie będzie można pacjentowi zdjąć maski by udzielić pomocy?

Skoro maska jest wymagana wszędzie ( po za adresem zamieszkania) to jak Panie Leszku ludzie mają jeść na przerwach w pracy nie łamiąc prawa? Co z osobami, które mają padaczkę, biorą leki itd? Co z budowlańcami i całą resztą? Przecież nikt nie wytrzyma przy temperaturze 30 stopni w masce bez picia i jedzenia. Komfort pracy zerowy, a po kilku tygodniach załatwione gardło bo wdychając przez 8 h gorące, suche powietrze żaden organizm tego nie wytrzyma.

Najciekawiej będzie wyglądało bieganie biegaczy w maseczce. Ciekawe jak się w tym oddycha.

Mnie bardziej interesuje co zrobią biedni policjanci. No bo przez 8 godzin bez jedzenia i picia to się nie da pracować w pracy :) Pewnie teraz zacznie się polowanie obywateli na policjantów.
Współczuję też pacjentom. Ktoś tylnymi drzwami eutanazje chce nie na rządzanie wprowadzić :)

Pozostaje chyba nosić niqab, który daje swobodę jedzenia i picia bez odsłaniania ust i nosa.

Tematy zakładane z nudów na kwarantannie są coraz "ciekawsze". To zgodnie z waszym tokiem myślenia jedną maseczkę trzeba nosić 8....24 godziny bo przecież nie ma możliwości jej zmiany na nową bez odkrywania ust i nosa. Ręce i nogi opadają. Troszkę wyobraźni i takie problemy same się rozwiążą. Niech ta młodzież w końcu zacznie chodzić do szkół bo te zdalne nauczanie idzie chyba w złym kierunku.

Tu akurat wyobraźni zabrakło prawodawcy który sformułował kompletnie idiotyczny przepis.

Pejotwroc napisał:
Troszkę wyobraźni i takie problemy same się rozwiążą.
Już byli "bochaterzy" co myli samochody, biegali itd. i zarobili mandaty. Gdybym nie miał żadnego majątku to olałbym wszystkie przepisy nie przyjmując mandatów i kierując w razie czego sprawę do sądu. Nawet jakby się tego uzbierało kilka milionów złotych to by mi nic nie zrobili bo bym nie miał z czego zapłacić, a sprawy by się ciągnęły latami. No ,ale życie nie jest takie fajne ,a przepisać majątku narazie nie mam nawet jak. Sąd mi właduje z 40 tysięcy złotych i z czego zapłacę? Dlatego lepiej jest zapytać. W innej sytuacji są osoby, które nie mają nic do stracenia, żadnego majątku itd. Oni mogą robić wszystko bo i tak sąd rozpatrzy sprawę za kilka lat. Najwyżej by uniknąć kary wyjadą za granicę i przeczekają tam kilka lat :)
Fjell napisał:
Pozostaje chyba nosić niqab, który daje swobodę jedzenia i picia bez odsłaniania ust i nosa.
Ciekawie by to wyglądało w Francji, gdzie jest zakaz zakrywania twarzy:) Który przepis byłby ważniejszy:D

Za bieganie bez celu jak najbardziej można by było dostać mandat. Za mycie samochodu? Trzeba było mandatu nie przyjmować. Brudne szyby, reflektory i nieczytelna tablica rejestracyjna to jak najbardziej zagrożenie życia w ruchu drogowym. W sądzie jak najbardziej sprawa do wygrania. Ale jak ktoś głupi i zestresowany przyjmuje mandat to jego strata. Nie trzeba daleko szukać. Tutaj na forum trafiła się kobieta która dostała mandat za jazdę samochodem bez maseczki i go przyjęła.

§18.Od dnia 16kwietnia 2020r. do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy części odzieży, ma-ski albo maseczki, ust inosa podczas przebywania poza adresem miejsca zamieszkania lub stałego pobytu.

Idę do banku np wziąć kredyt to w masce:?:
Może od razu w kominiarce. :D

Zapowiedzieli poprawę treści rozporządzenia, do tego czasu temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót