maseczki w samochodzie - nowe rozporządzenie

• Autor wątku Autor wątku astra150
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

astra150

Użytkownik
Odpowiedzi
237
Witam, czy istnieje obowiązek noszenia maseczki w samochodzie kiedy przemieszczam się nim z ludźmi z którymi dojeżdżam do pracy?

A na jakiej podstawie prawnej? W necie coś takiego wyczytałem:***
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A jak się pracuje biurko w biurko z taką osobą to co, też trzeba mieć maseczkę w samochodzie? Przecież to absurd. Nikt w pracy biurowej nie będzie siedział w maseczce.

jestem1 napisał:
Masło maślane. Na podstawie ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 23października 2020r. https://dziennikustaw.gov.pl/D2020000187101.pdf ;
.§27.1. Do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego ... ..pkt1 .... oraz w pojazdach samochodowych, którymi poruszają się osoby niezamieszkujące lub niegospodarujące wspólnie;
Obowiązku określonego w ust.1 i2 nie stosuje się w przypadku:
1)pojazdu samochodowego, w którym przebywają lub poruszają się: co najmniej jedna osoba albo jedna osoba z co najmniej jednym dzieckiem, o którym mowa wpkt2, z wyłączeniem pojazdów samochodowych będących środkami publicznego transportu zbiorowego, o których mowa w ust.1pkt1
Co wykreślono w rozporządzeniu z 16 października tzn. "oraz w pojazdach samochodowych, którymi poruszają się osoby niezamieszkujące lub niegospodarujące wspólnie;" nie wykreślono w rozporządzeniu z 23 października.

no to jak, dwa razy mieli to samo usuwać??? Dlaczego moderator usunął z mojego wpisu link do artykułu mówiącym o maseczkach w pojazdach???

astra150 napisał:
Dlaczego moderator usunął z mojego wpisu link do artykułu mówiącym o maseczkach w pojazdach???
Na forum nie zajmujemy się doniesieniami prasowymi.

"no to jak, dwa razy mieli to samo usuwać??? " - w rozporządzeniu z 23 października rząd dokonuje zmian w rozporządzeniu z 9 października nie z 16.
"to w końcu jaka jest podstawa prawna?" obowiązuje ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 23października 2020r. https://dziennikustaw.gov.pl/D2020000187101.pdf

Powrót