Mataczenie komornika.

• Autor wątku Autor wątku Alicja250
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja250

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Od kogo zależy termin eksmisji do lokalu socjalnego, od wierzyciela (TBS) czy Komornika? Wielokrotnie twierdził, że od niego. Następnie, że od wierzyciela. Ponad to nie poinformował ON o przyznaniu innego lokalu niż pierwotnie. Poczynania komornika naraziły osobę niepełnosprawną na dodatkowe koszty i inne problemy.

Z tak ogólnikowym opisem raczej na odpowiedź nie masz co liczyć. Konkrety proszę. Na początek, czy Gmina wskazała lokal socjalny ?

Już napisałam, że "eksmisja do lokalu socjalnego". Tutaj/u nas Gmina wydzierżawiła lokale gminne mieszkalne i użytkowe TBS. "...wskazała lokal socjalny", ale nie dla O.N. nie miał szans go obejrzeć z powodu stromych, wysokich i wąskich schodów. Napisał pismo o inny lokal dla O.N. Niby jest inny lokal, ale nikt oficjalnie o tym nie poinformował o.n. Ustnie komornik się wykręcał i twierdził, że późno go poinformowali i teraz twierdzi, że data zależy od wierzyciela!

To może ktoś wie – poradzi; wiem, że można złożyć skargę na czynności komornika, ale moim zdaniem dotyczy to sytuacji, gdy zajął coś czego nie powinien itp.
Mi chodzi o wyciągnięcie konsekwencji z powodu:
1) nie podjęcia działania – powiadomienia w terminie O. N. o przyznaniu innego lokalu.
2) świadomego wprowadzenia w błąd, co naraziło na straty finansowe, zdrowotne i zamknęło drogę negocjacji ze zlecającym eksmisję do lok. Socjalnego O. N. co do terminu.

O.N. złożył zażalenie na nadanie Klauzuli wykonalności, Sąd zażądał akt komorniczych, które nadal są w Sądzie. Po otrzymaniu info o innym terminie Komornik tłumaczył O.N. że musiał podać jakiś termin, bo Sąd chciał akta i kazał złożyć pismo z prośbą o inny termin, następnie inne pismo, a akta nadal w sądzie. Czyli te pisemka do komornika można do kosza, bo okazało się, że to „wierzyciel” – gmina podaje datę ostatecznego opuszczenia lokalu. O.N. traci zaliczkę na remont innego lokalu, chętnych (za kasę) m.in. do znoszenia mebli i przewoźnik umówieni na inny termin – wcześniejszy już zajęty. Reasumując; O. N. przez Komornika zostaje „na lodzie” , „wpuszczony w kanał, maliny”. Proszę pochylcie się nad tematem pomóżcie.

Ostatnia edycja:
Powrót