Materialna odpowiedzialnosc Poczty Polskiej za zagubiony list priorytetowy polecony.

• Autor wątku Autor wątku Mixol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mixol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Witam i prosze o pomoc.
9 czerwca br wyslalem z Dublina (Irlandia) list polecony priorytetowy.
List zawieral 3 nieodtwarzalne, bardzo wazne dla mnie dokumenty. Konsekwencja moze byc zanizenie wymiaru emerytury !!!
System automatycznego trackingu wskazal, ze moj list zostal przyjety przez WER Warszawa, i tu slad sie urywa.
Poniewaz:
- zlecilem poczcie irlandzkiej przeprowadzenie dochodzenia w sprawie zaginiecia listu.
- zlozylem pisemna skarge do Poczty Polskiej
- usilowalem chyba 100xkrotnie skontaktowac sie telefonicznie z WER Warszawa - telefon
jest ciagle zajety. Poczty email nie podaja, sic!
Jestem zdeterminowany wystapic na droge prawna, przeciwko Poczcie Polskiej.
Prosze mi wskazac jakie konsekwencje prawne rodzi zagubienie listu poleconego priorytetowego dla Poczty Polskiej?
Bardzo dziekuje za zyczliwosc.
Pozdrawiam
MK

Żadne. Możesz się domagać zwrotu koszów przesyłki. Żeby domagać się zwrotu kosztów zawartości należało zdeklarować wartość i ubezpieczyć przesyłkę.
Na przyszłość: takie dokumenty się skanuje a kopie zachowuje w razie w/w.

Zadeklarowalem wartosc 100 euro, ale niestety nie ubezpieczylem.
Swoja droga to jest chore i otwarta furtka do bezkarnosci za gubienie i otwieranie listow na poczcie polskiej (celowo pisze z malej litery)
Przez 30 lat korzystalem z poczt roznych krajow i nie mialem takich problemow, wszystko musi byc POpaprane w tym nibykraju.

Ostatnia edycja:
Usilnie próbujesz znaleźć winnego w sytuacji w której sam zawiniłeś. Przesyłki ginęły i giną jak stara jest usługa ich doręczania - bywa.
Dokumenty należy kopiować a kopie zachowywać - zwłaszcza takie dokumenty.
Mi też zaginęła przesyłka polecona, wartość była zdeklarowana i ubezpieczona. Fakt że trwało wszystko 6 tygodni z czego 3 Poczta Polska szukała paczki ale bez problemów wypłacili zdeklarowaną kwotę ubezpieczenia wraz z kosztami przesyłki. I nie musiałem nigdzie interweniować - wszystkozgłosiłem i załatwiłem na mojej Poczcie na której nadawałem paczkę. Ale to była rzecz - bez problemu kupiłem 2gi raz identyczną.
Bywa...

Powrót