Materiały ze stron dystrybutorów/producentów

• Autor wątku Autor wątku Sklodo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sklodo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Zajmuję się tworzeniem opisów (do wykorzystania komercyjnego) dla sprzedawców oprogramowania, muzyki, filmów i książek. Całość działa na zasadzie: klient zamawia opis i ma do niego dostęp za pośrednictwem bazy danych. Chciałbym zapytać o kilka związanych z tym tematem bezpośrednio, lub pośrednio spraw oraz poprosić o wskazanie wykładni prawnej regulującej poniższe kwestie:

1) Czy wolno (w wymienionym wyżej celu) bez naruszania praw autorskich korzystać z informacji (zdjęcia okładek, screeny, fragmenty książek, trailery filmów i gier) zamieszczonych na stronach producenta lub dystrybutora lub przez niego nadesłanych? Przykładowo do opisu gry dodawać zdjęcie jej okładki oraz kilka screenów. Jeśli nie jaką formę musi mieć zgoda dystrybutora (pisemna, ustna?) i czy jeśli na moją prośbę dystrybutor przesyła mi wspomniane materiały można to uznać za zgodę na ich wykorzystanie?

2) Czy mogę coś robić ze zdobytymi w któryś z powyższych sposobów materiałami: Przykładowo zmienić rozdzielczość zdjęcia okładki czy format pliku trailera?

2a) Dotyczy trailerów. Jakie są regulacje prawne dotyczące komercyjnego wykorzystania plików różnych formatów (AVI, WMF, FLV)? Czy mogę je wykorzystać zamieszczając, w którymś z tych formatów trailer związany z danym produktem?

3) Czy przy powyższych wykorzystaniach powinienem zamieszczać jakieś informacje (przykładowo adres z którego zdobyłem screeny) jeśli w opisie produktu znajduje się informacja kto jest producentem wydawcą i dystrybutorem programu czy filmu?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

1. Zgodę zawsze najlepiej mieć na piśmie (papierowym). To rozwieje wszelkie wątpliwości.
2. Warunki powyższej zgody, tzn w jaki sposób i w jakim zakresie owe materiały będą wykorzystywane, powinny być dołączone na tym piśmie.
2a. j.w.
3. jeśli info już jest to nie trzeba.

Napewno zgoda załatwiła by sprawę definitywnie, jesli jej nie będzie to próbowałbym się powołać na prawo cytatu (art. 29), ono nie rózróżni, czy ma to związek z komercjalnym wykorzystaniem czy nie. Pozatym, jeśli jest to na zlecenie klienta, który sprzedaje dany produkt, to dobra sprzedaż lezy zarówno w jego interesie sprzedawcy jak również w interesie producenta (właściciela praw autorskich), więc z praktycznego punktu widzenia nie opłaca mu sie pozywać tego ewentualnego naruszyciela
Jesli chodzi o przerabianie, to powinno byc to w pisemnej zgodzie wyrazone, bo powołując się na prawo cytatu, nie powinno ruszać się "cytowanego" dziala.

A czy są jakieś regulacje dotyczące tego czy wspomnianą zgodę na użytkowanie materiałów powinienem uzyskać od producenta czy od dystrybutora?

Czy w przypadku oprogramowania fakt, że wspomniane opisy tworzę na zlecenie oficjalnych klientów wspomnianych dystrybutorów nie jest równoznaczny ze zgodą na udostępnienie materiałów skoro (o ile wiem) klienci mają podpisany jakiś aneks o wsparciu technicznym i udzielaniu informacji o własnych produktach?

Jesli dystrybutor ma pełnomocnitwa w tym zakresie na danym teryrorium to do niego. Wszystko zalezy od poszczególnych umów.

Jeszcze jedno pytanie.

Czy zmiana formatu pliku wideo lub grafiki (bez zmiany treści). Uznawana jest za modyfikację materiału?

Dziękuję za szybką odpowiedź

I znów mam pytanie. Im więcej czytam o tym tym więcej wątpliwości.

Czy format i sposób kompresji pliku (nie jakiś program do konwersji tylko format sensie rodzaju pliku) podlega ochronie na zasadzie praw autorskich. Przykładowo czy samemu tworząc (nagrywając) film w WMV naruszałbym w jakiś sposób prawa autorskie firmy, która stworzyła ten format (w tym przypadku Microsoft). Jeśli nie to czy znaczy to ze takiego formatu mogę używać jak chcę (zakładając, że nie naruszam praw autorskich związanych z jakimś oprogramowaniem).

Hmm w sprawie mojego ostatniego pytanie doczytałem się że może ono dotyczyć raczej praw patentowych niż praw autorskich.

Czy w związku z tym powinienem je umieścić w innym dziale forum?

1) Czy prawo europejskie lub polskie określa granice prawa cytatu. To znaczy jeśli w ramach prawa cytatu chcę zamieścić jakiś fragment utworu muzycznego, trailer filmu itp czy jest jakieś ograniczenie, długości / wielkości takiego pliku? W ustawie znalazłem tylko że: "Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić
w słuszne interesy twórcy."

2) Jak traktować elementy promujące jakiś utwór. Przykładowo trailery streszczenia itp. Czy są to niezależne utwory czy fragmenty lub cytaty powyższych utworów.

1. Prawo polskie nalezy własnie interpretowac na podstawie art. 29 w zw. z art. 34. granica jest płynna i nie ma sztywno okreslonych granic.

2. Akurat trailer oraz streszczenie traktowałbym jako opracowanie (art. 2 ust 1).

A jak wygląda sprawa w świetle prawa europejskiego?

Czy przepisy związane z prawem autorskim Unii Europejskiej różnią się jakoś od polskich? Czy mógłbym prosić o wskazanie dokumentów je regulujących?

Zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą. Robię opisy oprogramowania, muzyki, filmów i książek dla sklepów, które tym handlują. A więc o ile to wszytko rozumiem posiadają jakąś licencję / dostęp do praw autorskich. Czy w takim razie, skoro tylko oni korzystają z tych opracowań, nie mogą korzystać z informacji powiedzmy ze strony producenta bez pozwolenia (odbiorca tego co robię powinien mieć takie pozwolenie, a te informacje nigdzie indziej nie wyciekają):?:

To byłoby coś w stylu przechodniości praw autorskich lub licencji ale nic na ten temat nie znalazłem póki co.

W związku z całym tematem mam takie pytanie. Jakie dokładnie kary mogą (teoretycznie) grozić za zamieszczenie materiałów pobranych ze strony dystrybutora/ producenta jakiegoś produktu (oprogramowania, gry, muzyka czy film)?

Powrót