Maternity Allowance a powrót do pracy

• Autor wątku Autor wątku monik2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monik2011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, w Irlandii Płn. pobieram zasiłek Maternity Allowance. W marcu mi się on kończy i nie mogę wrócić do pracy z przyczyn osobistych. Słyszałam jednak opinie, że jeśli nie wrócę do pracy bedę musiała zwrócić jakąś część pobranych pieniędzy z tytułu Maternity Allowance. Dodam, iż w regulaminie pracy ani w umowie o pracę czegoś podobnego nie znalazłam. Czy w takim razie może też tego rządać ode mnie Jobs Centre?

Nie, to nie jest prawda. Pamietaj, ze powinnas dac adekwatne do twojego stazu pracy wypowiedzenie. czy wzkoryzstujesz tez bezplaten macierzynskie? Warto sie nad tym zastanowic jesli bedziesz sie starac o zaislki scojcalne. Pozdro

dziękuję. a czy moge prosić o jakieś szcegóły dotyczące tego dodatkowego macierzyńskiego? nawet nie wiem, ze takie cos jest. i jak z tymi zasiłkami. bardzo dziękuje

wg prawa urlop macierzynski trwa 52 tyg. z czego 13 jest bezplatnych i w tym okresie mozesz sie ubiegac o income support jesli spelniasz dodatkowe warunki bo nadal masz status pracownika - jesli go mialas w pierwszej kolejnosci. JEsli zakonczysz prace i nie masz prawa do rezydencji innego jako pracownik to bedziesz musiala sie zarejestrowac na bezrobotne. Na poczatku macierzynskiego pracodawca mial obowiazek napisac do Ciebie z dokladna date zakonczenia urlopu.

No właśnie , ja nawet takiego listu nie otrzymałam. Przeszłam na maternity 20 czerwca i z moich obliczeń wynika, ze powinnam wrócić 20 marca. Nie chce wracać, bo nie ma kto zająć się dzieckiem. Ale bałam się właśnie tego niby zwracania pieniędzy.

Powrót