maternity allowance - niejasnosci

• Autor wątku Autor wątku DAGA17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DAGA17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam

mam na imie Daga i jestem w 5tym miesiacu ciazy. Bede chciala sie starac o zasiłek maternity allowance ale mam kilka niejasnosci i mam nadzieje ze ktos mnie oswieci w tej kwesti. Wiem ze w okresie testowym tzn 66 tygodni przed rozwiazaniem trzeba przepracować 26 tyg.
W moim przypadku to kryterium zostało spełnione ale czy nalezy sie zasiłek w przypadku gdy:

- jest to nie jeden ale dwóch pracodawców
- okres 26 przepracowanych tygodni nie jest w ciagu
- jeden z Payslipow jest za urlop dwu dniowy na kwote 60 funtow
- oraz z ciekawosci dlaczego trzeba wysłac 13 payslipow jezeli wymagane jest 26

jezeli ktos zna odpowiedzi na te pytania bardzo dziekuje za pomoc
pozdrawiam

1 - nie ma znaczenia dla ilu pracodawcow pracujesz.
2 - nie wazne . Wazne abys z 66 tyg. testowych miala przepracowane 26
3 - nic nie szkodzi urlop jest wliczany a minimalnie tygodniowo musisz miec 30 f
4 - mozesz wybrac sobie 13 najlepiej platnych payslipow poniewaz na ich podstawie bedzie okreslane w jakiej wysokosci bedziesz miec wyplacane MA.

Eliss "jestes wielka" dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi pozdrawiam i zycze powodzenia

Ja mam pytanko bo wypełniam formularz odnośnie taxu na męża.I dostawałam w tym roku Maternity allowance czy muszę wpisać w innych dochodach to czy to się nie liczy jako dochód?Dziękuję z góry za odpowiedz.

macierzynskie , tacierzynskie albo platnosci zwiazane z adopcja jezeli platnosc byla wyzsza niz 100 funtow tygodniowo wpisz 100 np. Jezeli otrzymywalas go przez 30 tygodni wpisz 3000 jesli otrzymywalas mniej niz 100 wpisz dokladna sume Maternity Allowance nie zalicza sie do tego.

Ja bardzo dziękuję za odpowiedz i mam jeszcze pytanko jeżeli miałam 123 funty tygodniowo to ile mam na tydzień policzyć 100?I czy takie benefity liczą normalnie jak dochód?

To znalazłam na forum: SMP nie wlicza sie calkowicie do dochodu, jezeli chodzi o obliczanie naleznego tax credit`u.
Nie moglam uwierzyc, wiec sprawdzilam (na stronie HMRC i przez telefon na ich helpline) i faktycznie to prawda.

do dochodu wliczana jest kwota zasilku powyzej 100funtow tygodniowo.
Jak wiec obliczyc prawidlowo dochod za caly rok? proste:

jezeli w tym roku rozliczeniowym zaliczysz 30 tygodni macierzynskiego, to od calkowitej kwoty twojego dochodu z aten rok odejmij nastepujaca sume: 30 (bo 30 tygodni) x 100 (bo zasilek do tej kwoty nie wlicza sie do dochodu) = 3000. wiec od mojego rocznego dochodu odejmuje 3000 funtow i taka kwote podaje w zasilkowni jako moj dochod za ten rok.

oczywiscie, jezeli twoj zasilek macierzynski wynosi np 80 funtow tygodniowo, to mozesz odliczyc od dochodu jedynie 80 funtow tygodniowo.

tak samo odlicza sie MA i SPP.

mam nadzieje ze komus sie przyda, mi sie przydalo.
Mam pytanko czytak jest ,że się odlicza od dochodów?

Witam.

Jestem obecnie w 25 tyg ciązy i wypełniłam już papiery o maternity allowance ale dreczy mnie jedno pytanie bo nie wiem czy ono ma znaczenie na przyznanie maternity. Otóz pytanie brzmi:Have you stopped working for an employer to have your baby i odpowiedz jest tak lub nie. Ja zaznaczyłam No bo jesli bym zaznaczyła Yes to nastepne pytanie brzmi: What date did you start your maternity leave ? i ponizej pytanie What date do you want us to pay ypur maternity Allowance from?

Tak wiec musze dodac kilka informacji. Otóz przestałam pracowac 28.05.2010 bo moja agencja jak jej powiedzialam ze jestem w ciazy to mi juz na nast tydz smsa z pojsciem do pracy w sobote nie wysłała. Pracowałam dla niej od lutego 2009 po 39 godz a pozniej pracowalam od lutego br tylko w soboty po 8 godz.Takze nie wiem czy dobrze zaznaczyłam i prosze Was o pomoc. Byłam dzis w job center ale ten gosciu to musial pytac sie dalej bo sam nie wiedzial i całkiem zgłupiałam juz czy te pytanie ma znaczenie o przyznanie maternity. Skoro teraz nie pracuje czyli jestem bezrobotna to doczytałam ze moje maternity zostanie automatycznie wypłacane 11 tyg przed wyznaczona data porodu. Takze nie wiem dokladnie jak mam odpowiedziec na te pytanie bo slyszalam rozne opinie.
Termin porodu mam na 13.10. 2010. moj test period to:5Jul09-9Oct10.
I jeszcze mam pytanie dotyczace P45 otoz agencja mi jeszcze nie wysłala czy tez trzeba wysłać P45 czy to obowiazkowe? Dziekuje slicznie z góry za każdą odpowiedź. Pozdrawiam !

Witam ja dawno już nie dostaję maternity.Ale pamiętam ,że też nie miałam P45 i wysłałam same peyslipy i dostałam sianko.;)

hej. Do kiedy moge starac sie o MA po urodzeniu dziecka. Znajoma twierdzi ze to ja sobie wybieram kiedy chce zaczac dostawac. I jesli praxowalam do 4 mies. ciazy to moge starac sie czy tez nie??? bo w tych papierach cos jest 15 tyg przed data urodzenia itd... nie wiem o co chodzi..

hej mam takie pytanko kwalifikuje sie do maternity allowance,powiedzcie mi prosze jedna z osob napisala zeby wybrac najlepsze payslipy tzn gdzie zarobilam najwiecej pieniazkow przez okres ciazy ,ale ja pracowalam tylko 24 tygodnie,czyli ktore payslipy mam wyslac ma ich byc 13 te od momentu zwolnienia lekarskiego czy mam sobie wybrac od poczatku ciazy .prosze o szybka odpowiedz,z gory wielkie dzieki

tam gdzies wczesniej w tym topiku bylo chyba podane z ktorych tygodni sie podjae

Mam pytanie. Otoz w zeszlym roku w maju zostalam zatrudniona na part time do 7 grudnia 2009. 07 stycznia 2010 rozpoczelam prace na nowo w tej samej firmie na tych samych warunkach. W lipcu zaszlam w ciaze. Od wrzesnia jestem na zwolnieniu lekarskim poniewaz mam klopoty ze zdrowiem. 07 grudnia tego roku czyli za pare dni konczy mi sie umowa o prace. Nadal jednak bede otrzymywac zwolnienia chorobowe. Gdzie mam sie udac i jaki zlozyc formularz by nadal wyplacano mi chorobow??. Obecnie jestem w 20 tyg.ciazy , czy Maternity Allowance bedzie mi sie nalezalo???I czy mam powiadomoc reveniue, ze juz nie pracuje??? Dodam, ze w Anglii mieszkam 3 lata od dwoch lat mam HO oraz jestem matka samotnie wychowujaca dwoje juz dzieci a 3 w drodze.
za odp.bardzo dziekuje!!

Powrót