Matka mojego dziecka wyludzila odemnie pieniadze przez komornika

• Autor wątku Autor wątku hubert1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hubert1980

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Place alimenty regularnie przez przelewy bankowe dwa razy dalem jej do reki i miala podpisac oswiadczenie ze otrzymala pieniadze nie zrobila tego .Nagralem ja na dyktafon i powiedziala ze podpisze .pare dni temu otrzymalem pismo od komornika ze wchodzi mi na pensie wraz z jego kosztami.zaloze jej sprawe w sadzie .z jakimi konsekwencjami moze sie liczyc jaka moze miec za to kare .mi komornik sciagnie pieniadze z pensii nie bede mial z czego zyc
Ona stwierdzila czy nie wie czy wycofa gdy po chwili stwierdzila ze ma to gdziesc i jej to zwisa jest to kwota 1600zlotych z czego za alimenty 1200plus 400 za egzekucję komornicza

Tylko skarga na czynność komornika. Masz na to 7 dni od otrzymania postanowienia.

W stosunku do matki dziecka pozostaje Ci założenie sprawy cywilnej.

Chcesz odzyskać pieniądze czy próbować ukarać matkę dziecka?

To pierwsze masz szansę ugrać a na drugie nie widzę szans, ale ja "karnistą" nie jestem.

Ale moim zdaniem.

Jeśli sytuacja między Wami jest tak jak opisujesz, to przy próbie ukarania (bardzo wątpliwej zresztą) możesz się spodziewać wniosku o podwyższenie alimentów. I kogo bardziej zaboli?

Składasz jak najszybciej skargę na komornika do Sądu właściwego, wpłacasz 100zł i załączasz nagranie jako dowód. Przy okazji wnosisz o zwrot nadpłaconych alimentów i zwrotu kosztów bezzasadnej egzekucji komorniczej.

Ostatnia edycja:
A ta skarga to na co KONKRETNIE i czemu ma służyć? Ja tu widzę stracony czas i 100,00zł.
A może jednak lepiej powództwo przeciwegzekucyjne z wnioskiem o zabezpieczenie poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego, a dopiero po wygraniu, walczyć o obciążenie wierzyciela kosztami postępowania egzekucyjnego?

P.s.
A Pan założyciel wątku, to jak widzę regulaminu, który zaakceptował, nie raczył przeczytać.

Czy mozna wycofac egzekucje wierzyciel

Matka mojego dziecka wystapila do komornika ze nie oplacilem alimentow za dwa miesiace za marzec i kwiecien .Zawsze placilem przez bank a dwa razy dalem jej do reki pieniadze ,miala mi podpisac oswiadczenie ze dostala ,nie zrobila tego .Ja zabezpieczylem sie tym ze zadzwonilem do niej w tamtym czasie i nagralem rozmowe w ktorej twierdzi ze podpisze .Teraz jej przedstawilem nagranie i powiedzialem jej ze zakladam jej sprawe o wyludzenie .Ona sie chce tak dogadac ze jak komornik sciagnie z mojej pensi to mi zwroci pieniadze to jest kwota 1200zl a koszty egzekucyjne ja poniose w kwocie 300zlotych .ja bym chcial zeby wycofala egzekucje ale ona twierdzi ze nie mozna bo jest wszczete postepowanie .To jak to jest moze cofnąć egzekucje u komornika i co wtedy z oplata egzekucyjna .bo nie wierze jej ze mi zwroci pieniadze za alimenty .z gory dziekuje za odpowiedzi

RE: Czy mozna wycofac egzekucje wierzyciel

Czy jezeli mozna wycofac to oplata egzukacyjna bedzie mniejsza

może złożyć wniosek o umorzenie postępowania, zostanie naliczona dodatkowa opłata (wysokości nie jestem w stanie podać bo nie znam kwoty miesięcznych alimentów), którą zostaniesz obciążony Ty jako dłużnik
ponadto, jeśli pracodawca potrąci z pensji przed wnioskiem o umorzenie to również komornik naliczy sobie 8% opłaty od przekazywanej wierzycielowi kwoty
do tego dochodzą wydatki gotówkowe

przemcio1963 napisał:
może złożyć wniosek o umorzenie postępowania, zostanie naliczona dodatkowa opłata (wysokości nie jestem w stanie podać bo nie znam kwoty miesięcznych alimentów), którą zostaniesz obciążony Ty jako dłużnik
ponadto, jeśli pracodawca potrąci z pensji przed wnioskiem o umorzenie to również komornik naliczy sobie 8% opłaty od przekazywanej wierzycielowi kwoty
do tego dochodzą wydatki gotówkowe

Przemcio oplata egzekucyjna jest naliczona 300zlotych od kwoty 1200 ale jesli ona wycofa i powie ze otrzymala pieniadze w kwocie 1200.to komornik zaprzestanie sciagac pieniadze od mojego pracodawcy. .i moje pytanie czy nadal beda te koszta 300zlotych do zaplaty plus jak twierdzisz jakies dodatkowe

ok, niedokładnie przeczytałem post, przepraszam
jesteś akurat w takiej sytuacji, że w sumie obojętnie czy postępowanie zakończy się po potrąceniu przez pracodawcę czy po wniosku wierzyciela o umorzenie bo przy takiej kwocie opłata wyniesie w tych dwóch przypadkach 176,84zł plus wydatki gotówkowe za listy polecone, wg mnie razem jakieś 200-220zł
dopilnuj, żeby matka dziecka zwróciła Ci te pieniądze, to na przyszłość odechce jej się takich kombinacji, jak nie to postrasz, że zaskarżysz postanowienie komornika kończące sprawę i wtedy oficjalnie będzie musiała zapłacić te koszty niecelowej egzekucji

Proszę nie dublować tematów!!! Jeden w zupełności wystarczy! Połączyłam. lokata

Powrót