Matura w 3 klasie technikum bądź 2 klasie licuem

• Autor wątku Autor wątku Testofolio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Testofolio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień Dobry,

Mam kilka pytań. Niedawno przeprowadziłem się do innego miasta i zamierzam wybrać szkołę zaoczną. Mianowicie liceum i moje pytania: Czy jeżeli skończyłem w tym roku 2 klasę technikum informatycznego to jest szansa, żeby dostać się po przepisaniu do liceum na 3 rok, albo czy można złożyć jakiś wniosek, żeby mature pisać w 3 klasie technikum, albo 2 klasie liceum? Jeżeli nie, to są jakieś metody, żeby w tym roku szkolnym zdać mature?

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 8 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych warunków przechodzenia ucznia ze szkoły publicznej lub szkoły niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej jednego typu do szkoły publicznej innego typu albo do szkoły publicznej tego samego typu
Przepis prawny:
§ 2. 1. Uczeń przechodzący z:
6) klasy II technikum publicznego lub niepublicznego o uprawnieniach szkoły publicznej może być przyjęty do:
a) klasy I albo II publicznego liceum ogólnokształcącego albo
b) klasy II publicznej branżowej szkoły I stopnia w zawodzie, w którym wyodrębniono kwalifikację wspólną
z zawodem, w którym kształcenie było realizowane w technikum;

No dobra czyli tak się nie da, a co z tą maturą wcześniej?

Przecież aby podejść do matury należy być absolwentem szkoły średniej. Jeśli nie ukończyłeś szkoły średniej to nie możesz podejść do matury. Deklaracje składa się będąc dalej uczniem ale przecież jakoś pod koniec kwietnia klasy maturalne mają zakończenie roku + wręczenie świadectw a matura w maju.

Powrót