maz nie stawil sie na sprawe zapadl wyrok

• Autor wątku Autor wątku magalena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magalena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, 11-go grudnia odbyla sie sprawa o alimenty zalozona przeze mnie mezowi, oczywiscie nie stawil sie na sprawe, zapadl wyrok. sedzia poinformowal mnie ze maz ma 21dni na odwolanie sie od wyroku. jezeli tego nie zrobi dnia 22 powinnam zglosic sie o orzeczenie do sekreteriatu i poinformowac meza o to zeby wyplacil na corki pieniazki. moje pytanie brzmi. czy maz nie dostanie pisma z sadu z wyrokiem? jak to wyglada?

magalena napisał:
Wyroki alimentacyjne są natychmiast wykonalne, występuje pani o klauzule wykonalności i idzie do komornika gdyby mąż nie zapłacił dobrowolnie....a skoro nawet na sprawę się nie stawił to zakładam,że z platnosciami z jego strony mogą być problemy.

dziekuje. sedzia powiedzial ze musi minac 21 dni zeby wyrok sie uprawomocnil. w tym czasie maz moze sie odwolywac przeciez chyba? zakaladam ze bedzie jesli dostanie pismo z orzeceniem. tylko wlasnie nie wiem czy zostanie powiadomiony o wyroku pisemnie przez sad jaki zapadl?

Przy alimentach jest taki szczególny tryb - wyjątkowo, w odróżnieniu od innych spraw, można je wykonywać nawet gdy nie są prawomocne....

magalena napisał:
tylko wlasnie nie wiem czy zostanie powiadomiony o wyroku pisemnie przez sad jaki zapadl?
Zostanie, zresztą pani też bo doręczane są z urzędu obu stronom. Maź zostanie też pouczony o mozliwosci wniesienia sprzeciwu w terminie dwóch tygodni od doręczenia mu wyroku.

dziekuje, takiej odpowiedzi potrzebowalam :)

Powrót