Mąż pobiera zasiłek rodzinny z familienkasse-dziecko nic nie dostaje

• Autor wątku Autor wątku Hades5000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
na pewno sprawdza
skoro żyjecie w separacji jemu nie należy się

potrzebuje e-maila do urzędu co przyznaje rodzinne w Niemczech. Pomożecie?:

Belunia, ja juz nie wiem co mam wiecej zrobic w mojej sprawie, walka o Kindergeld trwa od 4 lat, skladam wnioski, a w Nunberg nawet ich nie rozpatrzyli, bo nie ma dokumentów ojca (kg71).
Z ojcem dziecka nie idzie się dogadac w zadnej sprawie, wyslalam mu wszystkie dokumenty włącznie z aktem urodzenia, mial zlozyc wniosek, jak sie okazalo nie zlozy dopoki nie obnizy alimentów z 1000zl na 500 zl ( ja sie zgodziłam), ale on od poł roku nie zdązyl nawet do sądu napisac wniosku, wiec co ja mam w tej sytuacji robic??
Czy jak wyrobie dziecku niemieckie obywatelstwo i zamelduje w Niemczech, to czy to cos zmieni?? Czy wtedy bede mogla sie starac o zasilek Kindergeld? Nie rozumiem tego prawa naprawde.. jedni dostają, drudzy nie.. Belunia masz jakomś rade? z góry dziękuje

Czy jak wyrobie dziecku niemieckie obywatelstwo i zamelduje w Niemczech, to czy to cos zmieni??
chcesz tylko dziecko zameldowac,czy ty tez?
wtedy na pewno dostaniesz KG,jak tutaj zamieszkacie

Ostatnia edycja:
Mozemy sie zameldowac oboje, ale czy to cos da? My nie chcemy mieszkac w Niemczech, tutaj jest nasze miejsce, powinno moje dziecko dostawac alimenty bez zgody ojca, a tak nie jest.. wiec probuje obejsc niejasne przepisy.. albo przepisy któr krzywdzą dzieci.

to nie jest dobry pomysl
nie chcecie mieszkac w Niemczech a tylko sie zameldowac

to z czasem wyjdzie na jaw,jak bedzie potrzebne np.zaswiadczenie ze szkoly niemieckiej

a widzisz Belunia jakies inne rozwiązanie? moze zalozyc działalnosc?

ahh, wszystko to skomplikowane, nie rozumiem tej polityki, zeby dziecku NIC sie nie nalezalo, bo ojciec FOCHY ma!! Belunia a co myslsz, na ten temat, ze "zalatwi" Kindergeld, jak bedzie obnizenie alimentow z 1000zl na 500zl? Przeciez zgodnie z prawem niemieckim i tak potrąca sobie polowe... a moze poczekaz, az zalozy sprawe, posklada dokumenty, wtedy z sądu pobrac i razem z wnioskiem jeszce raz zlozyc- sama nie wiem.
Ponad to toczys ie sprawa przeciwko dziadkom( czyli rodzicom) i powiedzial, ze nie bedzie placil, bo teraz musi ojcu (dziadkowi) zaplacic za adwokata, bo ojciec nie chce placic za wnuka.. takze nie idzie sie dogadac..... a szkoda, bo traci dziecko

Czy jest taka możliwość żeby zablokowali rodzinne jeżeli jestem z mężem po rozwodzie. Mój ex małżonek twierdzi że zablokowali mu rodzinne ponieważ jesteśmy po rozwodzie a przez poprzednie 3 lata pobierał i nikt się do niczego nie doczepiał. Czy to jest prawda:?::?:

U mnie nieco inaczej. Nigdy nie pobieralem KG. Placilem 200 Euro regularnie alimenty na 2 latka. Po jakims czasie przyszlo pismo iz matka zlozyla wniosek na niemiecki KG. Wypelnilem i osobiscie sie wstawilem do wyjasnienia w FK. To bylo wszystko. Po okolo roku dostalem z FK list oznajmiajacy iz placac zawyzone jak na polskie warunki alimenty moge zatrzymac calosc za czas do maja 2010 roku . I tak tez zrobilem. Nie mam kontaktu z dzieckiem gdyz matka nie chce tego tylko kasy a sama nie ma ochoty pracowac. Nawet w sadzie zeznala iz zyje tylko z alimentow dzieci. Teraz pytanie jak wyglada sytuacja jesli sad w polsce po podwyzce alimentow przyzna jej zalozmy 1200 zl. + zwrot tego co prawnie otrzymalem od urzedow niemieckich gdyz ich zdaniem wywiazalem sie ze wszystkiego wedlug ich prawa ktore funkcjonowalo do 2010 roku. Czy sad polski ma wogole takie prawo, cos zabrac co inne panstwo prawnie przyznalo. Gdzie mozna sie odwolac lub cokolwiek zrobic. Przeciez w takim przypadku taka osoba nigdy nie pojdzie do pracy skoro regularnie bedzie otrzymywac miedzy 400 a 500 euro w polsce na miesiac. Biorac pod uwage ze jest juz zlozony wniosek na nadplate KG od maja 2010 do dzisiaj Norymbergii.

Ja miałam podobna sytuację bo mój były mąż pracuje w Nniemczech ,ale walczyłam dwa lata i udało się, trzeba cały czas się odwoływać bo niemieckich ustawach nie ma nic na temat co i jak jest gdy jesteśmy po rozwodzie,mało tego tatusia zwracają alimenty które płaci własne dzieci i zwracają podatek.Wiem co się dzieje jeżeli chodzi o dokumenty to jest straszne.Ja dwa lata z czwórka dzieci zylam za tysiąc złoty,a mój były się cieszył ,pewnie że zwrócili te pieniądze alego z tego jak trzebabylo długi poddawać,także życzę siły bo w Nunberg się nie śpieszą a już nie wspominając o naszym urzędzie marszałkowskim rozskładali ręce

Tu ma pani sprawę trudną ale do załatwienia.Faktycznie trzeba pisać do Nurberg bo drogą meil-ową lub telefonicznie graniczy z cudem aby sie zkontaktowac,ja miałam identyczną sytuacje bo to wynika z ustawy niemieckiej ,ojciec ma prawo brać zaś.rodzinny i nie ma obowiązku go przekazać dziecku ,na szczęście ja przedstawiłam całą sytuacje i otrzymuje już cztery lata ,dokumenty są na mnie wiec on nic nie może namieszać!Życze powodzenia.

witam mam pytanie moj maz tylko jeszcze formalnie bo od 2013 roku nie jestesmy razem seperacja faktyczna pobieral kindergelt na 3 naszych dzieci jednak mi ich nie przekazywal na dzieci niewie czy moge w jakis sposob odzyskac te pieniadze dla dzieci ja mieszkam w pl on w niemczech ma tam tez swoja dzialalnosc gospodarcza

Powrót