Maz zabral dokumenty dziecka w USA i nie chce go oddac... co robic?

• Autor wątku Autor wątku Anita1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anita1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , mam pytanie. Ponieważ mąż jest obywatelem USA rok temu wyleciał do stanów do pracy a ja z naszym dzieckiem czekaliśmy w Polsce na wizę i na możliwość wyjazdu do stanów. Po roku udało nam się dostać wizę k3 k4. Wiza imigracyjna z możliwością jednorazowego wlotu do stanów na czas oczekiwania na Green card i paszport dla dziecka. Wyjechał am do stanów z dzieckiem. Jednak okazało się że chodziło tylko o to mojemu mężowi aby przywieźć mu dziecko a on już niby nie pozwoli mu wylecieć. Ja nie znam języka nie mam tam nikogo ze swojej rodziny, byłam całkowicie na jego łasce. Nawet do pracy nie mogłam iść. Postanowiłam wrozic i tutaj zawalczyć o to aby wrócił syn do Polski gdyż tesciowie w stanach wraz z mężem zabrali mi wszelakie dokumenty dziecka pod szantazem. Wraz z paszportem. Po trzech tygodniach wróciłam do Polski, dzeecko zostało tam gdyż chciałam tam zawalczyć o jego powrót lecz mąż powiedział że erykanskie prawo wymaga zgody ojca na opuszczenie granicy. Nie mogłam tego z nikim skonsultować gdyż finansowo i językowo zależna tam byłam całkowicie od męża. Teraz po telefonie do ambasady i po telefonie do ministerstwa sprawiedliwości dowiedziałam się ze za konwencją hasła mogę starać się o powrót dziecka do Polski. Czy to prawda że jest szansa że dziecko wróci do mnie do Polsko? Wie ktoś ile to zajmuje i czy faktycznie jest szansa że wygram? Zna ktoś prawnika z powiazaniami w USA? PROSZE O PORADĘ.

Przepraszam za błędy. Chodzi mi o ko wencje haska.

Powrót