Mąz zginął tragicznie, pracował w Holandii

• Autor wątku Autor wątku klarysa71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klarysa71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
05-05-2010 mój mąż zginął w wypadku samochodowym na terenie Polski. Od 3 lat pracował legalnie w Holandii. Tutaj też jesteśmy zameldowani w GEMENTE. Moja 10 letnia córka chodzi tu do szkoły. Ja nie pracuję. W chwili obecnej zostałyśmy bez środków do życia. Nie mogę zostać tutaj, ponieważ mnie na to nie stać. Chcę wrócić do kraju, ale przeprowadzka też kosztuje.
27-04-2010 mąż stracił pracę (był zatrudniony przez agencję pośrednictwa pracy), tego samego dnia złożył dokumenty w tutejszym UWV (taki polski "pośredniak"). Chce wiedzieć czy moja córka ma prawo do jakichś świadczeń, renty po zmarłym ojcu, itp.
Prosze o pomoc.

Proszę przyjąć głębokie wyrazy współczucia :(

Nie wiele to może pomoże ale proszę zapoznać się z informacjami na temat Koordynacji systemów -> http://zus.pl/default.asp?p=4&id=4#p275

Trzeba by było się skontaktować z ZUS i popytać. Odnośnie możliwych świadczeń z Holandii przenoszę do innego działu.

Jezeli Twoj maz mial polise ubezpieczeniowa dot. wlasnie nie tylko ubezpieczenia zdrowotnego, ale takze i innych swiadczen ubezpieczeniowych, to mozna otrzymac z firmy ubezpieczeniowej pieniadze. Jezeli jednak byla wykupiona tylko polisa zdrowotna, to wowczas nie mozna nic dodatkowo uzyskac.

Powrót