Mąż zmarł w Niemczech co z długami?

• Autor wątku Autor wątku verona-81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

verona-81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mój mąż prowadził w Niemczech własną działalność. Ja z dzieckiem przebywam w Polsce i nigdy nie byłam tam zameldowana. Jedyne co to mąż uwzględniał mnie w swoich rozliczeniach podatkowych. Po śmierci męża okazało się że zostawił zadłużenia w postaci nieopłaconego wynajmowanego mieszkania, a także zaciągniętego kredytu w banku. Dodam, że nigdy nie podpisywalam żadnej umowy ani żadnej zgody. Czy w jakimś stopniu odpowiadam za te zadłużenia. Facet u którego mąż wynajmował mieszkanie chce mnie pozwać do sądu. Bardzo dziękuję za wszystkie porady.

Wg prawa niemieckiego najblizsza rodzina z mocy prawa zalicza sie do potencjalnych spadkobiercow (zarowno majatku jak i dlugow). Jesli taki potencjalny spadkobierca nie chce spadku (ktory moze polegac na dlugach), musi w okreslonym terminie oficjalnie (w wydziale sadu zajmujacym sie spadkami. Nachlassgericht po niemiecku) zlozyc oswiadczenie, ze rezygnuje ze wszelkich roszczen do spadku (po niemiecku Erbe ausschlagen). Jesli tego nie uczyni, dlugi rzeczywiscie przechodza na niego i wierzyciele moga dochodzic swoich roszczen.

A wiec pytanie, jakie tutaj powstaje: zrezygnowalas ze spadku czy nie?

Powrót