[mBank] Zajęcie egzekucyjne.

• Autor wątku Autor wątku BlackWeb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlackWeb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
W ubiegłym roku borykałem się z poważnymi problemami finansowymi, w związku z czym jedno z moich zadłużeń - wobec ZUS zostało skierowane na drogę postępowania windykacyjnego. Egzekucja rozpoczęła się w marcu 2012 roku.

W związku z egzekucją należności zajęte zostały środki na posiadanych przeze mnie rachunkach bankowych w PKO BP oraz mBank. Po samodzielnej spłacie całego zobowiązania otrzymałem informację od Komornika Urzędu Skarbowego w Oleśnicy orzekające o odstąpieniu od egzekucji należności w związku z całkowitą spłatą zobowiązań we wrześniu 2012 roku.

PKO Bankowi Polskiemu wycofanie zajęcia egzekucyjnego zajęło około miesiąca, miało to miejsce w październiku 2012. Niestety, pomimo upływu 15 miesięcy od spłaty mojego zobowiązania, mBank w dalszym ciągu nie zwolnił środków zajętych na poczet realizacji egzekucji. Chcąc zrealizować oczekujący przelew wynikający z zajęcia na kwotę 320 zł (mając zajęte 350 zł na koncie), przelałem dodatkowy 1000 zł. Niestety, pomimo 'zamrożenia' przez ponad miesiąc środków na koncie nie został zrealizowany przelew na poczet realizacji zajęcia.

Z początkiem września bieżącego roku zwróciłem się do mBank celem wyjaśnienia sprawy. W połowie września uzyskałem informację, iż "Wyjaśnienie sprawy może się przedłużyć". Pomimo wielokrotnych monitów drogą telefoniczną (mLinia) oraz korespondencyjną (list polecony, e-mail) sprawa w dalszym ciągu "wisi".

E-mailem przesłałem także skan pisma mówiącego o wycofaniu zajęcia egzekucyjnego, niestety - otrzymałem zwrotną informację, że pismo takie musiało przyjść od Komornika Urzędu Skarbowego i pracownicy mBanku powinni je odnaleźć, jakkolwiek może to "chwilę" zająć.

Tak więc czekam już 2,5 miesiąca na rozwiązanie sprawy.

Najchętniej rozwiązałbym umowę o prowadzenie rachunków w mBanku, niestety... na przesłanie wniosku o rozwiązanie umowy otrzymałem zwrotną informację o konieczności uregulowania wszelkich należności / wyzerowania wszystkich posiadanych przeze mnie rachunków w mBanku (jedno zajęcie widnieje na 3 kontach).

Do kogo zwrócić się celem wyjaśnienia tej sprawy. Mając na uwadze opieszałość pracowników mBanku od września ubiegłego roku, mogę się spodziewać, że sprawa uregulowana zostanie za... 3 lata? Czy powinienem zwrócić się do komornika prowadzącego sprawę z wnioskiem o ponowne przesłanie zaświadczenia o wycofaniu zajęcia egzekucyjnego do wszystkich banków, do których wysyłał informację o zajęciu?

Są dwie możliwości - albo bank nie otrzymał postanowienia Poborcy Skarbowego (tak się nazywa "komornik" US), albo go nie zrealizował. Ustalenie tego będzie konieczne, aby stwierdzić, kto jest winny zaistniałej sytuacji.

Proponuję, w pierwszej kolejności, zwrócić się do poborcy z wnioskiem o doręczenie odpisu postanowienia wysłanego do BRE BANKU wraz z informacją o dacie nadania i dacie doręczenia. Prawdopodobnie urzędnicy będą pracowali opieszale, dlatego przyspieszyć sprawę może osobisty wgląd w akta. Proponuję jednak wcześniej zadzwonić do działu egzekucji US, aby przygotowali akta. Po zapoznaniu się z lekturą - może Pan poprosić o odpis wspomnianych dokumentów.

Jeżeli ich nie będzie, to należy złożyć wniosek o cofnięcie zajęcia rachunków bankowych.

Jeżeli takowe będzie, może Pan poprosić o przesłanie tego postanowienia ponownie, a swoją kopię wysłać do mBanku. Gdyby bank nadal nie wywiązał się z obowiązku - pozostaje pozew. Wątpię jednak, aby bank miał jakiś konkretny interes w utrzymywaniu zajęcia. Wygląda to bardziej jako błąd.

Proszę pamiętać, że na prywatnych rachunkach bankowych obowiązuje kwota wolna od zajęcia - około 10.000 zł. Są to środki, z których może Pan korzystać, choć najczęściej dostęp do nich jest utrudniony. Dopiero kwoty ponad tą kwotę są przekazywane do organu egzekucyjnego.

Dziękuję, w poniedziałek udam się do Poborcy po wcześniejszym uzgodnieniu drogą telefoniczną dostępu do akt sprawy.

Poinformuję o przebiegu sprawy.

Czy w przypadku, gdy winny niedopatrzenia jest bank mogę rościć o odszkodowanie w formie odsetek ustawowych od niesłusznie zablokowanej kwoty?

Wątpliwe, gdyż jak wspomniał poprzednik, masz możliwość korzystania z kwoty wolnej od zajęcia. Około 11tys. art .54 PB

Witam miałem ten sam problem przez prawie dwa lata, Mbank nie potrafił się doszukać dokumentu od poborcy mimo iż miałem odpis z US że takie pismo było wysłane bank zaciekle twierdził że nie otrzymał i koniec :( dochodziło nawet do tego że bank trzy razy wysyłał zajęta kwotę do US a US ją za każdym razem zwracało bo wszystko było uregulowane, dopiero potem się dopatrzyłem że Mbank za każdy przelew wierzytelności pobiera kwotę 30 zł. :mad: U mnie pomogło wysłanie wniosków o zamkniecie konta prywatnego i firmowego, o dziwo na jeden dzień przed końcem okresu wypowiedzenia wszystkie zajęcia egzekucyjne zostały zdjęte a środki przelane na konto które podałem w wypowiedzeniu, i tak zakończyła się przygoda z tym bankiem. :)

Sytuacja z moim zajęciem jest jeszcze ciekawsza...

Okazało się, że wszystkie środki, które przekazywałem na rachunki w mBank, by trafiły do ZUS celem realizacji zajęć... przepadły. Opiszę sytuację jak tylko otrzymam oficjalne stanowisku ZUS w w/w sprawie.

mBank uważa, że środki zostały przekazane, ZUS przeciwnie.

Powrót