mechanik nie chce oddać auta

• Autor wątku Autor wątku andrii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, parę dni temu wstawiłem auto do zakładu mechanicznego w celu wymiany rozrządu(domniemywam , że nie wszysscy wiedzą co to jest więc jest to pewna cześć silnika auta). Podczas wymiany mechanik uszkodził wałek rorządu, (wałek rozrządu jest po części zintegrowany z rozrządem, przy czym podczas wymiany rozrządu nie jest wymagana wymiana wałka)przez co koszt naprawy auta powiększył się o cenę wałka rorządu. Mechanik był zmuszony wymienić wałek, który popsuł , ale w momencie oddania auta zażądał ode mnie połowę ceny wałka, mówiąc że wymiana rozrządu odbywała się poprawnie i zapewne wałek musiał być wadliwy i dlatego pękł. Z mechanikime nie była podpisywana zadna umowa na świadczenie usługi. Według mnie to mechanik ponosi odpowiedzialność za zaistniałą sytuację i związku z tym nie mam zamiaru zapłacić mu za ten wałek. W konsekwencji mechanik nie chce mi oddać auta. W danej chwili uto stoi u niego na posesji. Proszę o pomoc i poradę. Kto ma rację. Prosiłbym również o potwierdzenie waszych sugestii ustawami bądź przypisami.

paragrafami nie posypie, ale... zadzwon po policje i w ich obecnosci zadaj zwrotu samochodu, mechanik nie moze zatrzymac samochodu

Moim zdaniem to trzeba zwrócić się do Rzecznika Konsumentów on ładnie sformułuje pismo i wyśle Panu mechanikatorowi od 7 boleści 8)

Powrót