Mechanik zepsuł

• Autor wątku Autor wątku Pawello_77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawello_77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam taki problem. Dzisiaj pojechałem do mechanika na wymianę świec w samochodzie. Mechanik się zgodził i pojechał po świece do mojego samochodu. Wycenił naprawe na 300 zł wraz ze świecami. Zostawiłem samochód w warsztacie i poszedłem z córką do lekarza. Po około 230 minutach zadzwonił do mnie mechanik że jest problem z moim samochodem. Po przyjściu okazało sie że podczas wykręcania ściec jedna z nich się urwała i bue jest możliwe jest wyciągnięcie bez rozebrania silnika. Co naraża mnie na koszta około 300 zł.
Mam pytanie. Czy mechanik może żądać ode mnie kolejnych pieniędzy, za to co w sumie sam zrobił ?
Bardzo prosze o pilną odpowiedź.

Pozdrawiam:
Paweł

Nienalezyte wykonanie zobowiazania - art 471. Nalezy zbadac czy za zlamanie swiecy mechanik odpowiada. Czy bylo to naturalne zuzycie sie materialu czy po prostu niedbale dokonywal jej zdjecia... Jezeli wina lezy po jego stronie, jest on zobowiazany na podstawie ww. art. do naprawienia szkoy. Natomiast jesli bylo to zwyczajne nastepstwo zuzycia materialu, niestety nie ma tu jego winy i koszty naprawy musi Pan poniesc...

Powrót